Паднаха съдебните пречки пред столичния завод за смет

Паднаха съдебните пречки пред столичния завод за смет

Отпадна една от пречките пред изграждането на столичния завод за преработка на отпадъците, след като в петък Върховният административен съд (ВАС) отхвърли окончателно като неоснователни жалбите на трима от участниците в конкурса за строител на съоръжението.

Изборът на изпълнителя – немско-българския консорциум “Хут-Станилов“, бе оспорен от консорциум “Садината-МБТ” между германската “Хохтийф” и гръцката “Хелектор“, от австрийската “Алпине Бау” и от обединението “Данеко/Валмекс-Садината-МБТ”.

Тримата участника в обществената поръчка обжалваха решението на Стоилчна община пред Комисията за защита на конкуренцията, но тя потвърди класацията. Протестът пред втората инстанция – тричленният състав на ВАС, също не мина. Решението е окончателно, тъй като при обществените поръчки това е последната инстанция за обжалване.

Така Столична община спокойно може да подпише договора с “Хут-Станилов“, които предложиха да построят завода за смет на столицата срещу 209 млн евро и годишни разходи за уксплоатацията му от 9.4 млн. лв.

Остава обаче висяш въпросът с финансирането на съоръжението, след като от Европейската комисия поискаха допълнителни икономически и финансови анализи за проекта, който кандидатства за 81 млн. евро безвъзмездно финансиране по оперативната програма “Околна среда“. В Брюксел не са доволни от разчетите за крайния ефект на завода за решаването на проблема с отпадъците на София.

По графика на Столична община заводът трябва да е готов в средата на 2012 г., но според Европейската комисия най-ранният възможен пуск е в края на 2012 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България