Паднали от снега дървета държат блокирани два планински прохода

Пътищата до Витоша са отворени, "Петрохан" и "Троян-Кърнаре" са частично изчистени

Части от блокираните от паднали заради снега дървета проходи "Петрохан" и "Троян-Кърнаре" са разчистени, но тези пътища остават затворени до понеделник за приключване на чистенето. Шофьорите се предупреждават да избягват тези маршрути за пътуване и да ползват обходни. Пътищата до Витоша, които също затрупани от сняг и клони, бяха разчистени в неделя следобед и движението по тях е възстановено.

Пътната отсечка от село Гинци до билото на Петрохан е разчистена от падналите дървета от натрупания мокър сняг, съобщиха от пресцентъра на пътната агенция привечер в неделя. Екипите работят за разчистване в максимално кратък срок на участъка от върха до село Бързия. До възстановяването на движението през прохода обходният маршрут е през Искърското дефиле.

Продължава работата и на Троянския проход. От Троян до върха падналите дървета са премахнати от платното и настилката е почистена. Работи се по разчистването на пътя от билото до Кърнаре. Целта е "Троян-Кърнаре" да бъде отворен в понеделник.

Тези проходи ще бъдат отворени едва след пълното им изчистване, за да няма произшествия, съобщиха от пътната агенция в неделя. Платната там бяха блокирани от много прекършени и продължаващи да падат дървета. По-рано през деня шефът на пътната агенция Дончо Атанасов съобщи, че са разчистването на Троянския проход работят не само пътноподдържащите екипи, но и пожарникари, горски и доброволци.

"Има екипи както от Троян към Беклемето, така и от южната част, където има около 2 км нападали дървета и е непроходимо. Пътната настилка е изчистена до асфалт, но листната маса по дърветата създава огромни проблеми. Температурата е минус 1 градус, около 20-25 см е снегът. Намалява снеговалежът и вятърът отслабва", обясни Атанасов около обяд.

По думите му проходът ще бъде затворен за неопределено време, тъй като продължават да падат дървета. "Докато не сме сигурни, че проходът е обезопасен, няма да го пускаме", добави той.

"Петрохан" е затворен от село Гинци до село Бързия.  Обходният маршрут е през Искърското дефиле. Поради паднали дървета е ограничено преминаването и по пътя  Шипково - Рибарица. Екипи работят за разчистване на пътните участъци максимално бързо.  

 "Работят всички други проходи, включително "Витиня", "Шипка", "Хаинбоаз" - всички старопланински проходи, с изключение на тези два, които са и най-високите", посочи Атанасов.

Заради снеговалежа и нападалите от тежката листна маса дървета е ограничено движението и на пътя Витиня – Горно Камарци. Шофьорите трябва да се движат с повишено внимание по пътищата София – Своге в Искърското дефиле и по пътя Витиня – Елешница.

Без ограничение е преминаването през "Шипка", "Републиката", "Витиня" и останалите старопланински проходи. АПИ апелира шофьорите да не навлизат в затворените проходи Троянски и "Петрохан" до разчистването им и възстановяването на безопасната проходимост.

В неделя оранжев код за обилни валежи и силен вятър е обявен в областите Русе, Разград, Шумен, Варна, Силистра и Добрич, където валежите ще бъдат по-интензивни до обяд.

Жълт код за силен вятър бе обявен в областите Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Велико Търново, Търговище, Сливен, Ямбол и Бургас.

Екипи на Столичната община почистиха от снега и падналите клони и дървета пътищата Драгалевци – Алеко и до Златните мостове. До извършване на почистването временно беше съкратен маршрутът на автобусна линия 63, която се движеше само до спирка "Бялата чешма".

Споделяне