Пагонът спасява елитния спорт в България

Александра Жекова, Румяна Нейкова и Жени Раданова са малка част от служителите на МО

Николай Ненчев и Красен Кралев награждават Даниел Асенов

Професионалният спорт изисква много средства и спокойствие. Един от инструментите, с които разполага държавата, за да ги осигури, е назначаването на някои от талантливите спортисти на различни длъжности в администрацията. И в световната практика много шампиони се оказват в обикновения си живот военни, полицаи или дори пощаджии.

В България държавната работа е може би единственият пристан за спортистите и треньорите от не толкова комерсиалните дисциплини.

За последните пет години някои от най-успешните български спортисти са назначени в Министерството на отбраната. По информация на Меdiapool това са биатлонистът Владимир Илиев, който съвсем наскоро стана европейски шампион, най-голямата надежда на бокса Даниел Асенов, боксьорката Станимира Петрова, гимнастикът Йордан Йовчев и атлетът Момчил Караилиев.

Процедурата е регламентирана в Закона за физическото възпитание и спорта, като кандидатите трябва да бъдат одобрени и от спортното, и от военното министерство. Някои от тях се назначават на цивилни длъжности, други - на военни. Освен нормалната си подготовка спортистите, които работят в Министерството на отбраната, имат и специфични задължения – подготвят спортните армейски мероприятия, участват в демонстративни срещи и други.

Когато участват в лагери или състезания, те се командироват за сметка на федерациите, към които се състезават.

Трудът им като военни се заплаща като на всички други служители с пагони на съответната длъжност. В Министерството на отбраната се реализират предимно към Центъра за елитен спорт (ЦЕС).

През миналата година елитните спортисти са "стрували" на МО 267 202 лева, като тези средства са изразходвани само за заплати. Приблизително същият бюджет е планиран и за тази година.

В момента в Центъра за елитен спорт са назначени общо 18 души, съобщиха за Меdiapool oт Министерството на отбраната.

Освен споменатите в началото, в списъка са и олимпийската шампионка Румяна Нейкова (гребане) и олимпийската медалистка Евгения Раданова (шорттрек), биатлонистът Краси Анев, ски бегачът Веселин Цинзов и сноубордистката Александра Жекова. Към Министерството на отбраната работят още боксьорът Детелин Далаклиев, джудистът Георги Георгиев, състезателят по ориентиране Станимир Беломъжев, състезателката по скок на височина Венелина Венева-Матеева и бегачката на 400 метра с препятствия Ваня Стамболова.

Част от назначените спортисти вече са извън професионалния спорт като състезатели, но са останали в него като треньори или ръководители.

Според неофициална информация много от федерациите имат желание техни състезатели да бъдат назначени на държавна работа в Министерството на отбраната, но засега подборът е ограничен и става след дълга съгласувателна процедура.

Споделяне

Още от Спорт

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?