Пак "греда" с Търговския регистър: няма да тръгне до края на седмицата

Пак "греда" с Търговския регистър: няма да тръгне до края на седмицата

Нямаме късмет с Търговския регистър, защото той няма да тръгне до края и на тази седмицата, както предрече премиерът Бойко Борисов във вторник.

Системата ще бъде тествана от експертите в събота и неделя, за да се избегнат нови технически проблеми. Очаква се регистърът да започне да функционира в неназован ден през следващата седмица, съобщи БНТ.

Търговският регистър се срина напълно на 10 август, а официалното обяснение на властите е, че това се дължи на дефектиране на четири диска с общо 25 терабайта информация.

И досега няма обяснение защо дисковете са отказали. По-големият проблем обаче е, че резервните системи не са сработили и ключовият за икономиката регистъра се срина напълно.

България е длъжна по правилата на ЕС да поддържа публична електронна база данни на фирмите, регистрирани на нейна територия. Така от две седмици страната не изпълнява своите задължения. "Демократична България" призова за независима проверка на Брюксел за проблемите със системата.

Във вторник Народното събрание прекъсна лятната си ваканция и проведе извънредно изслушване на премиера Бойко Борисов за кризата с регистъра. Борисов обаче отново се провали с гадаенето кога система ще започне работа. Миналата неделя той обясни, че регистърът ще тръгне в сряда. Това, разбира се, не стана.

Във вторник пред депутатите премиерът първо изрази увереност, че Търговският регистър ще тръгне до края на седмицата. След това размисли и допълни: "Ако имаме късмет".

Все още няма яснота дали екипите, ангажирани да пуснат регистъра, ще успеят да възстановят всички данни.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?