Пак конфликт в енергийната приватизация

Продажбата на ТЕЦ-овете в Русе, Варна и Бобовдол няма да бъде отложена, заявиха за Mediapool от Агенцията за приватизация (АП) по повод публикация във в. "Дневник", че това е възможно заради позицията на енергийния министър Милко Ковачев, според когото няма ясни условия за формирането на цените и гарантиране на възвращаемостта на инвестициите на новите собственици на топлоцентралите.

Изпълняваме решение на МС за приватизацията на ТЕЦ-овете и само по решение на кабинета можем да отложим процедурата, заявиха от АП.

Искането на министър Ковачев за привличането на британската компания НЕРА като нов консултант по регулаторната рамка няма да попречи на сроковете по процедурите за трите конкурса, коментираха от Агенцията за приватизация. Те остават същите. На 15 декември изтича срокът за закупуване на конкурсна документация срещу 3000 евро и на информационните меморандуми на дружествата. Те се продават отделно за 2000 евро само на кандидати, купили документация и отговарящи на заложените критерии. До 22 декември ще се приема документация за допускане в конкурсите, а до 30 декември ще стане ясно кой ще участва в процедурата..

Според експертите на приватизационното ведомство предложеният от сегашния консултант по продажбата на ТЕЦ-овете - "Креди Суис Фърст Бостън", но оспорван от енергийното министерство, 10-годишен договор за заплащане на такса мощност от страна на НЕК на новите собственици на централите е нов метод, който започва да се прилага в енергетиката.

АП определя като неоснователни опасенията за повишаване потребителските цени на тока вследствие на дългосрочните сделки за таксата, която дистрибуторът НЕК плаща, за да се поддържат мощностите на електроцентралите в режим на готовност, независимо, че не произвеждат електроенергия.

Максималното оскъпяване, което би могло да се получи, е една стотинка. Но методът, предложен от "Креди суис", предвижда да има периоди, в които и да не се заплаща никаква такса за разполагаемост на мощностите. Това ще става, когато централите реално произвеждат ток или имат сключени договори с привилегировани потребители. Формулата е особено приложима при ТЕЦ Варна, която е за върхово производство на електроенергия, обясниха от АП. Така че електропреносната компания дори има по-голяма изгода при този метод, коментираха от там.

Миньори на протест срещу продажбата на ТЕЦ Бобовдол

Миньорските синдикати на КНСБ и КТ "Подкрепа" организират във вторник протестно шествие в София, което ще иска спиране на приватизацията на ТЕЦ Бобовдол до утвърждаване на стратегия за раздържавяването, съобщи на пресконференция днес Пенчо Токмакчиев, председател на Федерацията на миньорите към КНСБ.

още

От АП заявиха, че дори и Министерски съвет да одобри предложението на Милко Ковачев за привличане на нов консултант по продажбата на ТЕЦ-овете, това няма да обърка плановете им до края на март 2005 г. да има подадени обвързващи оферти за трите дружества. Няма причини да не работим заедно, заявиха от ведомството.

Това е втората намеса на енергийния министър в приватизация на дружества от отрасъла в момент, когато процедурата е по средата. Ковачев имаше възражения относно продажбата и на електроразпроделителните дружества.

Десет са кандидатите, закупили към момента конкурсна документация. Това са руската РАО, чешките компании CEZ и "Интернешънъл пауър", японските "Мицуи" и "Джей пауър", френската "Далкия", гръцката РРС, италианската "Енел", австрийците от EVN и германската E.ON.

Тъй като процедурата допуска кандидатстване и в трите конкурса и придобиване до 100 процента от акциите и на трите ТЕЦ-а, възможно е ако бъдещият купувач е един, да има концентрация на активи на енергийния пазар, за които да трябва разрешение от Комисията за защита на конкуренцията. Причината е, че почти всички кандидати вече играят на родния енергиен пазар.

Ако EVN, E.ON или CEZ, които вече притежават по 67 на сто от акциите на по един от трите пула електроразпределителни дружества, кандидатстват и вземат и трите термоцентрали, тогава ще се получи вертикална концентрация на активи. Тоест, те ще имат преимущество на пазара като производители на електроенергия и като доставчици до крайните потребители. За този казус обаче от антимонополната комисия вече са се произнесли, че е допустим, казаха от АП.

Ако обаче "Енел" или "Мицуи" поискат ТЕЦ-овете и във Варна, и в Русе, и в Бобовдол, и ги спечелят, тогава ще е налице хоризонтална концентрация на активи. Защото италианците вече изпълняват проект за рехабилитацията на четирите блока в ТЕЦ "Марица Изток 3" срещу експлоатацията на мощностите за период от 15 години. Така те в момента държат около 8 процента от пазара. След приключването на модернизацията обаче делът им ще скочи до 12 на сто. Японците реализират сходен проект в ТЕЦ "Марица-изток 2", който ще им донесе дял от 12,62 на сто. Отделно двете компании имат намерение да строят два нови блока на площадката на ТЕЦ "Марица Изток 3". "Енел" има интерес да поеме и проекта на AES за строеж на заместващи мощности в ТЕЦ "Марица Изток 1", което хипотетично вдига допълнително делът на разполагаемите мощности на италианците поне с още 12-13 на сто.

Като цифри пазарните дялове на ТЕЦ-овете Русе, Варна и Бобовдол в брутното производство на електроенергия по данни на енергийното министерство за 2003 г. не са големи - съответно 1,5 на сто, 5,8 процента и 5 на сто от общото производство в България. Като се изключи обаче делът от около 38 на сто, държан от АЕЦ "Козлодуй", хипотетичният единствен купувач на продаваните топлоцентрали ще прибави още 12,3 на сто дял.

Ако се получи хоризонтална концентрация, тогава КЗК ще задължи купувачът да прехвърли част от придобитите активи на трето дружество, за да няма монопол на пазара, обясниха от АП.

Много малка, почти нищожна, обаче е вероятността един и същ кандидат да подаде максимални оферти и за трите дружества и да ги спечели. По-скоро трите ТЕЦ-а ще имат различни собственици.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: