Пак миньорски протест заради продажбата на ТЕЦ “Бобовдол”

В договора с купувача на ТЕЦ “Бобовдол” да има клауза с ангажимент за изкупуване на въглища от 14 мини в региона в количества не по-малки от миналогодишните или да се прекрати процедурата за приватизацията на топлоцентралата, настояват от Федерацията на независимите синдикати на миньорите. Това съобщи за Mediapool в понеделник Пенчо Токмакчиев, председател на огранизацията.

Ако исканията на профсъюзите не бъдат приети, в петък, в столицата ще има протестно миньорско шествие, а работещите във въгледобива имат готовност заблокада на пътища и за протестно оставане на хората в галериите под земята.

Притеснени сме от факта, че за 2005 г.  няма сключен с ТЕЦ “Бобовдол” договор за изкупуване на въглища от мини “Бобовдол”, “Станянци”, “Бели брег”, “Чукурово”, “Перник” и други общо 14 дружества, каза Токмакчиев. Имаше тримесечен контракт, който изтече, а информациите за параметрите на новия договор, който ще се сключи със срок “до приватизацията”, са за намаление на доставките с 30 процента, допълни той. Освен това в проекта на регулаторната рамка за купувачите на електропроизводствените мощности, изготвен от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), вписаното изискване за количествата въглища от българските мини не е ясно формулирано, опасява се синдикалистът. Трябва категорично да се постави пред купувача условието за доставките от тези 14 мини, смята той.

 

Федерацията на миньорите иска спешна четиристранна среща с изпълнителния директор на Агенцията за приватизациа Атанас Бангачев, с енергийния министър Мирослав Севлиевски и с председателя на ДКЕВР проф. Константин Шушулов, за да се обсъди синдикалното искане за фиксирани обеми български въглища за горивния процес в ТЕЦ “Бобовдол”, както и възможностите за спиране на приватизационната процедура за тази централа. Според Токмакчиев е погрешно обявяването на едновременните конкурси с топлоцентралите в Русе и Варна, които са проектирани да работят изцяло с руски и украински въглища. ТЕЦ “Бобовдол” технологично е правена да гори въглища от региона, но не е проблем използването и на вносна суровина.

Гръцката компания РРТ, която е един от сериозните кандидати за ТЕЦ “Бобовдол”, притежава мина само на 70 км от централата и не е никакъв проблем да кара собствените си въглища, както и през северна Гърция да огранизира превоза на горивото от ЮАР, Виетнам и др., обяснява Токмакчиев. Дори и с транспорта суровината пак е по-евтина от българската, но държавата трябва да мисли и за социалния ефект върху около 10-те хиляди миньори, работещи за доставките за ТЕЦ “Бобовдол”, коментира той.

Ако няма изрично изискване към купувача за изкупуване на българските въглища, той може и да се включи към газопровода, който минава на 500 м от централата и да ползва екологичното гориво. Така няма да му се налага и да инвестира в сероочистки и да изпълнява ангажименти, свързани с изхвърлянето на вредни емисии във въздуха, каза още синдикалистът. 

Надяваме се, че няма да се стигне до крайни мерки, тъй като от Агенцията за приватизация вече изявиха готовност за среща с нас, каза Токмакчиев. Дано да се съгласува и да се състои четиристранната среща, преди миньорските протести. Ние обаче се подготвяме за петъчното шествие, допълни синкидалистът.

Според него ако се спре процедурата за ТЕЦ “Бобовдол”, това няма да се отрази на конкурсите за останалите две дружества.

 

В топлоцентралата досега на оглед са били и руската държавна компания РАО, чешката CEZ, австрийците от EVN и британската “Интернешънъл Пауър”. Те са заявили интереса си към закупуването на мощностите.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?