Пак намалял наполовина оттокът на реките

Оттокът на основните български реки в момента е с 48 процента по-малък от обичайното за месец юли, показва анализ на експерти от дирекция „Води” на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), съобщиха от там в понеделник.

Към момента в питейните язовири има достатъчни количества вода за нуждите на населението през следващите месеци. Към 15 юли от общия обем на 12 комплексни и значими язовири за питейно-битово водоснабдяване са запълнени 76 процента. Този обем е с 2 процента по-малък спрямо обема им в края на юни.

От общия обем на язовир „Искър” в момента са запълнени 87 процента, на язовир „Бели Искър” – 89 процента, на „Среченска бара” – 96 процента, на „Смирненски” – 63 процента, на „Йовковци” – 86 процента, на „Тича” – 56 процента, на „Камчия” – 65 процента, на „Ясна поляна” – 70 процента, на „Асеновец” – 60 процента, на „Боровица” – 98 процента, на „Студена” – 90 процента и на „Дяково” – 89 процента.

МОСВ ще продължи да следи спазването на заповедта на министър Чакъров водата от тези язовири да се използва само за питейно-битови нужди.

Данни от информационната система на Световната метеорологична организация с център Лондон, които МОСВ ползва, показват, че може да завали към 1-2 август.
Споделяне

Още от България