Пак обрати по делото "Чората"

Съдебната сага около смъртта на Ангел Димитров – Чората е на път на претърпи поредния си обрат. Това може да стане благодарение на поредната експертиза, която този път е в полза на благоевградските полицаи, осъдени на общо 82 години затвор за убийството.

В сряда Военно-апелативният съд изслуша петимата експерти от ВМА, според чиито заключения Димитров е починал от задушаване, причинено от позата, в която е било тялото му при ареста. Освен това сърцето му било увредено заради системна злоупотреба с кокаин, което допълнително е затруднило дишането му.

Тези заключения поразително напомнят становището на медиците за смъртта на 29-годишния арестант Пламен Куцаров през януари т.г.

Въпреки че вещите лица, правили експертизите на двамата починали в ръцете на полицията, не са едни и същи, констатациите им подозрително съвпадат. Според изследването Куцаров е бил наркоман и се е задушил от позата, която заел в автомобила на полицаите.

Докторите от ВМА отхвърлят становището на покойния проф. Стойчо Раданов, който твърдеше, че смъртта на Димитров е настъпила от силните удари в областта на тила и главата, нанесени от майор Мирослав Писов, капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски.

"Всички свидетелски показания по делото говорят за това, че Димитров не е изпадал в безсъзнателно състояние, напротив, през цялото време той е викал, буйствал, съпротивлявал се е", заявяват експертите и добавят, че не е починал от черепно-мозъчна травма. Освен това отоците в мозъка му се получили след смъртта заради кислородна недостатъчност.

Проф. Раданов, чийто екип извърши петорна експертиза, опровергаваща първоначалната за естестевна смърт, бе повече от категоричен, че отоците в мозъка са причинени от насилие.

Тридесет и осем годишният благоевградски бизнесмен Ангел Димитров, срещу който имаше висящи дела и в медиите се спекулираше за негови корупционни връзки с полицията, почина след задържането му в края на 2005 г. при провеждане на операция "Респект". Повторната експертиза се проведе след настояване на чичо му, който е висш функционер в ДПС.

Преди да започне продължителното изслушване на експертите пред съда в понеделник, адвокатът на близките на Димитров - Васил Василев поиска отвод на съда. Той настоя за това с мотива, че магистратите с пагон са допуснали експерти, които са били назначени лично от шефа на ВМА ген. Стоян Тонев и не фигурират в списъка с вещите лица на съда.

Искането на Василев обаче бе отхвърлено, а експертите изслушани.

Последните обаче ще трябва да отговорят на още няколко уточняващи въпроса на следващото заседание по делото.

Съдът не прие и искането на Василев за назначаване на нова седморна експертиза. Така по делото остават двете противоположни медицински заключения.

Споделяне

Още по темата

Още от България