Пак отлагане на делото за радикален ислям след спор за компетентността на вещите лица

Поредното дело за радикален ислям, което се води срещу 13 имами от Окръжния съд в Пазарджик започна в сряда и след няколко часа заседание бе отложено за 4 юли.

Делото е за разпространение на антидемократична идеология и участие в нерегистрираната организация "Ал Уакф ал Ислями".

Съдът прие втората част от експертизата на документи на арабски език, изготвена от вещото лице Александър Шунин. Защитата на подсъдимите продължи да поддържа становището си от предните заседания, че вещото лице няма необходимата компетентност по арабски език, но съдът счете,че вече се е произнесъл по въпроса и прие експертизата.

Тъй като призованото за днес второ вещо лице - д-р Сефер Хасанов от Висшия ислямски институт, не се яви, делото бе отложено за 4 юли. Тогава съдът ще изслуша експертизата на д-р Хасанов, който трябва да представи теологически анализ на 9 писмени материала на турски език, преведени от друго вещо лице по делото.

Съдът постанови също да бъдат призовани като свидетели за следващото заседание главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи и заместника му Ведат Ахмет.

В залата възникна спор за изплащането на пътните разноски на вещото лице Шунин, тъй като според защитата той бил "довеждан в Пазарджик с автомобили на специалните служби".

Пред съда Шунин посочи,че е пристигнал с автомобил на негов приятел и няма претенции за изплащане на пътни разходи. Съдът прие обяснението и не присъди разноски за транспорт.

Споделяне

Още по темата

Още от България