Пак плащаме хиляди евро по спечелени от съграждани дела в Страсбург

Пак плащаме хиляди евро по спечелени от съграждани дела в Страсбург

България ще плати още няколко десетки хиляди евро по дела, които нейни граждани са спечелили в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Правителството одобри в четвъртък поредните немалки суми, които страната ни ще плати от бюджета, тоест от джоба на всички данъкоплатци, като обезщетение за погазените от български институции човешки права на български граждани.

Стана практика почти на всяко заседание на правителството да се одобряват суми за такива обезщетения, присъдени по дела в Страсбург, заведени от нейни граждани и организации срещу българската държава. Страната ни е на едно челните места в Европа по брой на такива дела.

В четвъртък правителството прие, че ще изпълни решенията на съда в Страсбург по 13 дела и ще плати общо 30489 евро обезщетения и 10893 евро съдебни разноски. Делата са за необосновано разтакаване на съдебни процедури, проточване на дела извън „разумни срокове”, лишаване от правото на справедлив процес, прилагане на изтезания при задържане.

Особено драстичен е случаят на 14 годишния Иван Василев, който на 14 май 1994 г. е настигнат на улицата и пребит „по грешка” от полицейски служители, които го „объркали с издирван за вандализъм младеж”. Свидетели са видели как момчето е било пребито с удари с палки по гърба и по главата и с ритници в слабините и краката. Детето е отведено в ареста, където е установена „грешката” и то е пуснато на свобода. Откаран е обаче в болница, където са установени нараняванията му в главата и в областта на бъбреците. Вследствие на побоя две години по-късно му е отстранен единият бъбрек.   

Съдът в Страсбург е констатирал, че раните, които полицаите са нанесли на момчето, са му причинили силно физическо страдание и са оказали продължителни последствия върху здравето му.

„Взимайки предвид спецификата и тежестта на нанесените му многобройни рани, обстоятелствата при ареста му и юриспруденцията по тази материя, ЕСПЧ реши, че приложената сила е била неоспоримо прекомерна и така е нарушена забраната на изтезанията, залегнала в Европейската конвенция по правата на човека”, се казва в решението на съда.

На пострадалия младеж България ще плати отсъденото в Страсбург обезщетение от 12 000 хил. евро за неимуществени вреди. СТраната ще даде и 2165 евро за разноски по делото. Отсъденото обезщетение е едно от най-високите, присъждани от този съд по дело, заведено от български гражданин.

За този случай не е известно в България да има потърсена каквато и да било отговорност от извършителите на побоя.  

На фона на такива дела България бере срама и по проваления избор на наш съдия за Страсбург, който да смени Снежана Ботушарова, чиито редовен мандат изтича в края на месеца. Водещият сред тримата кандидати – бившият зам.-правосъден министър Маргарит Ганев – бе отхвърлен от правната комисия на ПАСЕ като неотговарящ на критериите, единият от които е задълбочени познания и публикации в сферата на правата на човека. По същото показатели и другите кандидати бяха признати като неподходящи да се занимават с такава материя като човешките права.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?