Пак препятствие пред газовата връзка с Гърция

Пак препятствие пред газовата връзка с Гърция

Продължава забавянето на реализацията на газовата връзка между България и Гърция, след като поредна фирма, нямаща нищо общо с бранша, реши да обжалва една от поръчките за строежа, след като претенциите на винарна и имотна компания по процедурата за инженер-консултант на строежа бяха отхвърлени от Върховния административен съд. Така търгът отново е спрян, докато Комисията за защита на конкуренцията разглежда дали искът има основание, става ясно от съобщение на проектната компания "Ай Си Джи Би".

Интересното е, че поръчката за 8.45 млн. евро без ДДС се превърна в най-обжалваната от всички търгове за реализация на проекта, при това от фирми, които очевидно нямат капацитет дори да участват в процедурите, камо ли да ги спечелят. След няколкомесечна битка съдът отхвърли окончателно претенциите на винарната "Вини България" и имотната фирма "Некст Инвест", които бяха недоволни от разяснения на възложителя по поръчката.

Със същия мотив на 22 май жалба в антимонополния орган е внесла и пернишката фирма "Фрута-БВВ“ ЕООД, която се занимава с производство и реализация на всякаква промишлена, селскостопанска продукция, плодове и зеленчуци, транспортна дейност  - превоз на пътници и товари в страната и чужбина, складова и лизингова дейност и други. Дружеството с капитал от 50 лв., внесен в ПИБ, е създадено в края на декември 2017 г. от Владимир Цветков Георгиев, който е единственият служител и няма други фирми, според правно-информационните системи.

Вероятно жалбата на Георгиев ще бъде отхвърлена от КЗК, но остава опцията за допълнително бавене на поръчката чрез обжалване пред Върховния административен съд.

Инженер-консултантът е важен, тъй като той трябваше да участва в провеждането на процедурите за избор на доставчик на линейни тръби и за възлагане на инженеринг, доставка и строителство, както и за спазване на установените ключови дати в пътната карта на проекта. Тъй като обявената през ноември 2017 г. поръчка продължава да буксува, "Ай Си Джи Би" обяви останалите търгове за започване на строежа на междусистемната газова връзка.

В ход са двете големи поръчки – за доставка на тръбите за газопровода и за проектант и изпълнител на строежа – съответно за 60 млн. евро без ДДС и за 145 млн. евро без ДДС.

Три компании са поканени от "Ай Си Джи Би" на 31 май да подадат в 20-дневен срок офертите си за доставка на тръбите. Това са българската "Топливо 2", турската "Ерджияш Челик Бору Санайи А.Ш" и гръцката "Коринт Пайпуъркс С.А."

Изборът на тези три компании да продължат в надпреварата се обжалва от турската "Ноксел Челик Бору Санайи А.Ш" пред КЗК, но не е поискано спиране на изпълнението на поръчката и затова процедурата продължава, докато комисията се произнесе по казуса. Останалите отстранени "Умран Челик Бору Санайи А.Ш" индийските "Джиндау" и "Велспун Корп Лимитед", руските тръбни заводи в Загорск и Челябинск и германската "Залцгитер Манесман Интернешънъл" засега не са внесли жалби пред антимонополния орган.

Кандидатите да проектират и изградят 183-километровото трасе на газопровода от Стара Загора през Хасково до Комотини имат срок до 22 юни да подадат заявления за участие.

Плановете на правителството на ГЕРБ бяха до края на българското европредседателство да се извърши първа копка на газопровода, но предвид обжалвания и забавянето на реализацията, интерконекторът изпадна от дневния ред на събитията. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес