Пак проблеми заради силния сняг в страната

Пак проблеми заради силния сняг в страната

Продължилият почти през целия ден в понеделник с различна интензивност снеговалеж отново предизвика редица проблеми с движението в различни региони в Западна, Северна и Североизточна България. Много пътища и проходи бяха затваряни за различни периоди от време, за да бъдат почистени. Русе се отчете с множество катастрофи, предизвикани от снежната пелена, поднесли и закъсали тирове блокираха временно едни от изходите на София и на Варна.

Столицата осъмна парализирана от силния снеговалеж. Основните пътни артерии за пореден път се оказаха непочистени, което стана причина за задръствания и закъснения на градския транспорт.

В ранния следобед обаче нещата се нормализираха, след като с помощта на КАТ за по няколко минути бе спирано движението на автомобили, за да може снегорините да избутат натрупания сняг.

Началникът на Столичния инспекторат Веска Георгиева даде висока оценка за работата на фирмите.

"При интензивния снеговалеж фирмите по чистотата доведоха състоянието на пътните платна до асфалт 5 часа след началото на снеговалежа", каза Георгиева. Тя съобщи, че Столичният инспекторат е наложил глоби на столичани, които не са почистили пред домовете си. "Проверките ще продължат и гражданите, които не са разчистили пред входовете си, ще бъдат санкционирани", предупреди Георгиева.

Двукратно са били обработени стръмните и опасни участъци в София, на фирмите е било наредено да посипят платната със смеси срещу заледяване. Общо 160 снегорина са се включили в почистването на града, като мерки са взети и за разриването на спирките и подлезите, алеи от Борисовата градина, Южния парк, градинката пред НДК.

Заради снеговалежа се е наложило пистата на летището в София да бъде затваряна три пъти до 14.00 ч., съобщиха от пресцентъра на аерогарата. Някои от полетите са били осъществени със закъснение между 30 и 60 минути, но отменени или пренасочени към други летища полети няма.

Временно бе затруднено движението от София към Перник, където закъсал тир задръсти участъка и имаше проблеми с тролейбусите по бул."Бъкстон", автобусите по 72 линия, при Телевизионната кула и по ул. "Свети Наум"

Силният снеговалеж предизвика проблеми и във Варненска, Русенска и Великотърновска област. По искане на пътните служби в Стара Загора бе затворен за почистване Проходът на републиката Хаинбоаз.

Тежкотоварните автомобили могат да преминават участъка от главния път София-Варна от Велико Търново до границата с област Търговище само ако са оборудвани с вериги.

Същото ограничение е въведено и за камионите, които пътуват от Русе за Плевен и за Велико Търново, добавиха от пътното управление.

Следобед от Пътното управление в Русе съобщиха за спиране на движението за товарни автомобили по главните пътища за Бяла и за Разград, тъй като обстановката в областта е усложнена от снега. Там закъсаха редица товарни автомобили.

В Русе са били подадени много сигнали за пътни инциденти, включително и за затисната от снегорин лека кола на едни от главните булеварди в града. Няма пострадали при всичките катастрофи.

Инцидент с тир стана и по пътя за Варна. Возилото се е усукало и е препречило пътя докато екипи на Пътна полиция и Гражданска защита го вдигат от платното.

Екипите на полицията и гражданите сигнализират още за проблеми, заради непочистени пътни артерии и продължаващия снеговалеж. Всички дежурни екипи на полицията са по пътищата и реагират на сигнали за инциденти, проблеми в движението и при необходимост са готови да оказват съдействие на снегопочистващата техника, допълват от Гражданска защита.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?