Пак протест в "Пирогов", медици заплашват да напуснат

Д-р Болтаджиев: Протестът е политически, и без "Пирогов" здравеопазването няма да пропадне

сн.: БГНЕС

За пореден ден служители на "Пирогов" излязоха на протест в подкрепа на освободения директор на лечебното заведение проф. д-р Асен Балтов и срещу обвиненията, че болницата е източвала НЗОК. Част от протестиращите декларират готовност да напуснат болницата.

Лекари, медицински сестри и санитари за пореден път настояха за оставката на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. Те настояват още за незабавната оставка на директора на НЗОК и въвеждане на пътека, която да осигури лечението на пациентите с постковид синдром и лонгковид синдром.

В подкрепа на медиците на протеста дойде и председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.

"Със своето присъствие тук показват своето отношение към една от най-хуманните професии в света. Тези хора са честни и се грижат за живота и здравето на нас и близките ни", допълни още той в защита на протестиращите лекари.

Протестиращите за пореден път затвориха за движение натоварения столичен булевард "Цар Борис III", предизвиквайки големи задръствания. Те се заканиха, че протестите ще продължат докато доскорошният директор проф. Асен Балтов не бъде възстановен на поста.

Близкият до Стойчо Кацаров д-р Николай Болтаджиев обаче коментира във вторник пред БНР, че протестът в "Пирогов" е политически, тъй като е подкрепен от Бойко Борисов.

Протестът е политически, защото и Бойко Борисов се намеси в него. "Той неглижира престъплението и нарече кражбата на 1.2 млн. дребно нарушение. Очевидно за Бойко Борисов 1.2 млн. от нашите осигуровки е дребна сума. Така че на протеста трябва вече да се гледа от политическа гледна точка. Знаем, че и проф. Балтов, макар и неформално беше член на правителството (на Бойко Борисов). Говореше от името на правителството, возеше се", каза Болтаджиев.

"Ако се спази законът, на "Пирогов" трябва да се прекрати договорът с НЗОК, което се е случвало вече два пъти, при други две болници, за доста по-дребни нарушения", каза той.

По думите му лекарите в болницата и пациентите не са виновни за случилото се.

Освен това той коментира, че "Пирогов" вече не е първата по спешност болница в София. "Вече я задминаха, освен това има едни две още частни болници, които са много напред със спешността. Така че "Пирогов" вече не е от болниците, които ако не съществуват, ще пропадне здравеопазването. Но аз държа да съществуват всички болници, за да имат пациентите право на избор", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?