Пак провален ден за парламента заради нарочна липса на кворум

ГЕРБ обвини за провала "Атака", от БСП решиха, че опозицията се държи като в детска градина

Сн. БГНЕС

Парламентът провали пленарното си заседание в четвъртък след като не можа да събере необходимия кворум, за да бъде заседанието легитимно. Сцената с преброяването на присъстващите в залата депутати, повторното ръчно преброяване с квестори, влизането и излизането на депутати от залата не се разиграва за първи път. Управляващите обвиниха за провала на заседанието опозицията от ГЕРБ, а председателят на парламента Михаил Миков предупреди, че няма да бъде начислена надница на тези народни представители, които не са се регистрирали за заседанието. От ГЕРБ пък видяха безпомощност и "мързел" у БСП и ГЕРБ, които просто не искали да се работи.

Всъщност в началото на заседанието в залата не присъстваха депутатите от "Атака" и доста депутати от останалите парламентарни групи. След като видяха, че партията на Волен Сидеров не си е пратила народните избраници на работа, а и на БСП и ДПС липсват доста от хората в залата, от ГЕРБ обявиха, че няма да останат, и също напуснаха.

След принудителния край на незапочналото заседание лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира пред журналисти, че "БСП и ДПС ги мързи да ходят на работа, видно е, че без "Атака" този парламент не съществува".

"С една дума - те или трябва да обявят, че има тройна коалиция, или трябва незабавно да разпуснат парламента, защото той не работи", добави той. "Шмекерските номера на Михаил Миков и на депутатите от БСП и ДПС няма да минат", каза Борисов, който посочи, че не ГЕРБ бойкотира кворума.

"Нали видяхте какво направиха в зала? Когато видяха, че цялата партия е там, за да стане нисък кворумът при поименното регистриране и гласуване, БСП и ДПС излязоха, за да си направят нисък кворума, тогава излязохме и ние. Следователно правилният въпрос е защо БСП и ДПС бойкотираха желанието на ГЕРБ да работи в парламента", продължи Бойко Борисов.

"Искат да управляват, да сме парламентарна република, както е по конституция, но не им се ходи на работа", каза той.

Зам.-шефът на парламента Мая Манолова също използва случая, да нахока опозицията и да хвърли на нея вината за неработещия парламент.


"С днешното си поведение ГЕРБ дават ясен знак как ще водят предизборната кампания - обструкции, провокации, неуважително и скандализиращо поведение", заяви тя пред медии.


"Това влизане, излизане в пленарна зала е унизително за хората от ГЕРБ, които имат достойнство и не знам защо се поддават на тези команди, които са по-подходящи за една военизирана среда", продължи тя.

По думите ѝ от ГЕРБ продължавали да пречат на работата на парламента, където се приемали важни закони, какъвто бил този за Черноморското крайбрежие. "Бойко Борисов и Лиляна Павлова трябва да обяснят на хората от черноморските общини защо не желаят да бъде приет законът", коментира Манолова. Според нея това било откровен саботаж на един много важен за хората и за природата закон.

"С какви очи, с какво право застават пред камерите и говорят небивалици, за да оправдаят нежеланието си да си вършат работата, за която са ги избрали хората", попита Манолова. Тя заяви, че след като от ГЕРБ не желаят да работят в нормално парламентарно време, щяло да им се наложи да идват на извънредни заседания.

А по повод на сметките на ГЕРБ кой е в залата и кой отсъства и защо, Манолова каза:"Детската градина - ако този е там, аз няма да идвам, ако него го няма, аз ще съм там - това е несериозно поведение".

Споделяне

Още по темата

Още от България