Пак провалена военна поръчка. Сега пък никой не иска да ремонтира учебните самолети L-39

L-39ZA, сн. ВВС

Поръчката за ремонта на два военни учебни самолета L-39ZA се провали, след като нито една фирма не подаде оферта.

Поръчката бе на прогнозна стойност 10 млн. лева и до нея МО допусна две фирми - оригиналният производител "Aero Vodochody" и българската "Йотов и син България" ООД.

Чешката компания е изпратила писмо, че се отказват от поръчката заради епидемията от коронавирус, а българската компания не обяснява отказа си.

Поръчката за ремонта на учебните самолети се проваля за втори път.

През април миналата година тя бе прекратена, след като бяха засечени пропуски и неточности в условията.

Фирмата "Йотов и син" се опита да спре и двете процедури чрез жалби в Комисия за защита на конкуренцията (КЗК).

През 2019 г. процедурата бе прекратена преди произнасяне на комисията, а през пролетта на тази година КЗК отхвърли жалбата на българската компания. И двата пъти от "Йотов и син" обжалваха изискването на работата да бъде извършвана от оригиналния производител/конструктор или от оторизирана от него фирма, отбелязва специализираното издание Аero-bg.com.

Двете фирми – чешкият производител и "Йотов и син" са в сериозна конкуренция от години за поддръжката на учебните самолети.

МО има системни проблеми с провеждането на поръчките, зад които обикновено се крие липсата на административен капацитет и съмнения за предопределяне на победителите.

В този случай обаче няма подадени реални оферти въпреки интереса към поръчката.

Преди няколко месеца министерството прекрати и поръчка за разузнавателни дронове заради засечени неточности в процедурата.

Те трябваше да излязат около 25 млн. лева, а министерството заобиколи Закона за обществените поръчки заради чувствителността на доставката и директно покани 24 компании. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят