Пак проверки на влаковете, нови планове и програми за железниците

Година след като бившото ръководство на транспортното министерство извърши проверка на всичките близо 40-годишни електрички, новата власт назначи своя инспекция на вагонния парк и железния път. Това съобщиха във вторник от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Ведомството съобщи още, че новото ръководство ще изработва поредния план за действие за повишаване на безопасността на железопътния транспорт и следващата 10-годишна програма за модернизацията на железницата.

Едва ли има правителство, което да не е "изработвало" програма за железниците. Въпреки това над 60% от влаковете са на повече от 20 години, неподдържани, а инцидентите и авариите по железния път са ежедневие.

Новите проверки ще се извършат от Изпълнителната агенция "Железопътна администрация" по нареждане на заместник-министъра на транспорта Камен Кичев.

Ще се изготви подробна справка за наличния парк по видове, година на производство и въвеждане в експлоатация. Данните ще установят доколко наличният подвижен жп състав отговаря на европейските стандарти за безопасност на движението. Ще се изготви и списък с железопътните участъци, които застрашават безопасността.

Преди година след пожар в електрически влак по направлението София – Пловдив транспортната администрация извади временно от експлоатация 30 електрически мотриси от сериите 32 и 33 за обстойна проверка и по някои жп маршрути бяха пуснати автобуси. Резултатите показаха, че всичко е наред и електричките се завърнаха на релсите. Все пак се взе решение машините поетапно да се извадят от употреба.

Споделяне

Още от Бизнес