Пак рокади в "Пирогов"

Пак рокади в "Пирогов"

Само два дни след като бе сменен бордът на директорите на "Пирогов" и протестиращите обявиха, че предприемат ефективни стачни действия от 13 юли, петък, а здравният министър бе посъветван от БСП да смекчи тона, Радослав Гайдарски предприе нови рокади в управата на института за спешна медицинска помощ.

За пореден път са сменени председателят и трима от членовете, като в ръководството остават само представителят на финансовото министерство Весела Димитрова и харесваният от стачниците доц. Александър Червеняков, който вчера заяви, че няма да работи с борда в тогавашния му състав. Доц. Емил Таков побърза да си подаде оставката, а зам.-министърът на здравеопазването Атанас Додов не бе приет от протестиращите като консенсусна фигура при преговорите за реформата в здравното заведение.

Така Гайдарски, който във вторник допусна възможността да смени пак борда, ден по-късно назначи друг свой заместник за председател - д-р Матей Матеев, останалите нови хора са Владислав Христов, който в момента е временен изпълнителен директор на "Пирогов", и д-р Иван Поромански, Весела Димитрова. Предстои промените в Съвета на директорите на "Пирогов" да бъдат вписани в Търговския регистър, информираха от Министерството на здравеопазването.

Преди това на среща с бившето вече ръководство говорителят на стачниците д-р Светлозар Сардовски заяви, че тези разговори са предварителни и не са обвързани с отлагането на обявените стачни действия от петък.

По време на срещата бяха обсъждани изцяло синдикалните искания, поставени в подписаното споразумение от 27 юни, поясни д-р Сардовски. Той беше категоричен, че срещите по темата ще продължат, но те няма да спрат обявеното от петък начало на ефективни стачни действия.

Единствено с принципала на болницата - в лицето на Министерството на здравеопазването може да се преговаря по искането на синдикатите за допълнително финансиране на здравното заведение, което да бъде използвано за повишаването на възнагражденията, каза още д-р Сардовски. Той обясни, че утре изтича срокът, включен в подписаното миналия месец споразумение, за изготвянето на методика на МЗ за осигуряване на допълнително финансиране на лечението на скъпоструващите тежки случаи в "Пирогов" с коригиращ коефициент, но тя със сигурност няма да бъде готова.

До 16 юли очаквам позициите на всички ръководители на клиники в "Пирогов" относно преструктурирането на болницата и поликлиниката, каза пред журналисти доц. Владислав Христов - временен изпълнителен директор на "Пирогов".

Министър Гайдарски да не се крие зад борда на "Пирогов", защото той е принципалът, който го назначава, заяви в парламента независимият депутат Лъчезар Иванов.

Днес станахме свидетели за пореден път, че министър Гайдарски се подиграва с високия професионализъм на колегите от "Пирогов". Прехвърляйки ги през различни административни маневри, прехвърляйки ги през борда, той бяга от отговорността да вземе твърда и ясна позиция за разрешаване проблема на "Пирогов", допълни независимият депутат.

Представителят от ДСБ Димитър Камбуров коментира, че това, което се случва, не е само частен случай, касаещ здравеопазването в София, а изразява състоянието на цялото здравеопазване в България. Министерството не е способно да се справи с възникналите проблеми, които стават все повече и повече, каза Камбуров. Той посочи, че не може "бордовете да се сменят като носни кърпи и да не се знае кой е изпълняващ, кой е заместващ". Когато един министър представя стратегия пред Министерския съвет за здравеопaзването и тя бъде отхвърлена, той следва да си подаде оставката, отбеляза още Димитър Камбуров.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?