Пак са засечени високи нива на радиация край авариралата централа във Фукушима

Пак са засечени високи нива на радиация край авариралата централа във Фукушима
Резервоари в автомивка, намираща се недалеч от авариралата японска АЕЦ "Фукушима-1", съдържат утайка, която е седем пъти по-радиоактивна от допустимото, предаде ДПА, цитирайки японската агенция Киодо.
 
Киодо разполага с документи, които показват, че при проверка на съоръженията в автомивката е било установено, че утайката съдържа до 57 400 бекерела радиоактивен материал на килограм при норма от 8000 бекерела на килограм.
 
Предполага се, че радиактивният материал се е събрал от праха и саждите по колите, мити малко след аварията в централата през март 2011 г., казват представители на властите.
 
В резултат на най-силното в историята на Япония земетресение с магнитуд 9 и предизвиканите от него вълни цунами в централата във Фукушима стана авария, довела до разтопяване на активната зона на първи, втори и трети реактор (от общо шест).
 
В префектура Фукушима има около 1700 автомивки и все повече от резервоарите им са запълнени до краен предел, казват властите. Смята се, че те съдържат няколко хиляди тона замърсена с радиоактивност тиня. Миналия месец японското правителство съобщи, че разходите за ликвидиране на повредената централа, които първоначално се очакваше да възлизат годишно на 80 милиарда йени (766 милиона долара), ще се окаже много по-високи и ще достигнат стотици милиарди йени годишно.  
Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?