Пак се забранява птичият внос от Румъния

Пак се забранява птичият внос от Румъния

Забранява се вносът на живи птици и птичи продукти от Румъния, заяви министърът на земеделието и горите Нихат Кабил след заседанието на Кризисния щаб към Министерството на здравеопазването в  четвъртък. Забраната ще влезе в сила от утре.

Министър Кабил уточни, че се засилва и контролът на границата със северната ни съседка, както и в пограничните области като Видин, Монтана, Русе, Силистра, Плевен и Добрич. Той допълни, че ще се извършва и щателен проверки на туристите, идващи от Румъния.

По думите на аграрния министър най-близкото до България огнище на птичи грип се намира на 80 км в столицата Букурещ. “Концентрацията на огнищата на птичи грип е в централната част на Румъния, до пограничния район в близост до река Дунав няма намерени такива,” каза Кабил.

“До момента  са потвърдени 47 огнища на птичи грип в 11 окръга, като за други 27 все още се очакват лабораторните резултати. Според достоверна информация те също ще бъдат потвърдени, ” допълни той.

Министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски уточни, че все още не се знае дали откритите огнища в Румъния са поява на нов случай на птичи грип или са вследствие на предишните. От своя страна аграрният министър обясни, че заразата е тръгнала чрез продажба на малки пилета от една от най-големите ферми в румънския окръг Брашов.

Въпреки че у нас няма открито огнище на птичи грип, Кризисният щаб взе решение да  повиши наблюдението на птицевъдните обекти, пазарите на живи птици и да следи поведението на водоплаващите и домашните птици.

На пресконференцията стана ясно още, че продажбата на живи птици на пазарите в страната няма да бъде спряна. Търговията  с живи птици по пазарите в страната бе разрешена със заповед на министър Кабил от 16 май, след като месеци наред бе забранена заради случаите на смъртоносния за хората вирус H5N1 в Румъния е Турция в края на миналата година.

Няма данни за открити огнища на птичи грип в България, липсва и опасност към момента от поява на вируса в страната ни, каза министър Гайдарски.

По информация на Световната здравна организация (СЗО), има вероятност вирусът на птичи грип да се предава от човек на човек, но все още няма доказателства за това, каза д-р Ангел Кунчев, началник отдел "Противоепидемичен контрол" към Министерството на здравеопазването. Той се позова на информация на СЗО за случай в Индонезия, при който са починали шест от седемте членове на семейство, заразено с птичи грип, без да е имало контакт със заразени птици.

По данни на СЗО хората, заразени с вируса на птичи грип в света са 208, като жертви на болестта са станали 115 от тях.

Споделяне

Още от България