Пак ще се променя начинът за определяне на концесионните такси

Пак ще се променя начинът за определяне на концесионните такси

Нова промяна в методологията за образуване на годишните такси, плащани от концесионерите на държавата за добив на подземни богатства, предвижда Министерството на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на парламентарния контрол в петък.

В отговор на въпрос на депутата от “Атака“ Борислав Стоянов за корупционен договор между Министерски съвет и фирма "Болкан минерал енд майнинг", собственост на канадската "Дънди прешъс метълс", за 30-годишна концесия на златодобив край Крумовград, Трайков изрази мнение, че в момента част от концесионните такси за добив на подземни богатства не изглеждат обосновани като размер. Според направени през 2007 г. поправки в методологията за определяне на концесионните такси за добив на подземни богатства при металите се прилага плъзгаща скала от 0.5 до 4 процента от печалбата на концесионера според пазарните цени на съответните метали. При строителните просто размерът бе увеличен двойно, а на пясъка – трайно.

Преди дни евродепутатът от “Атака“ Слави Бинев заяви, че ще алармира Брюксел за пладнишки обир на държавата от страна на “Дънди“

Трайков обясни пред депутатите, че в момента се разработва стратегия за развитие на минната индустрия и ще бъде извършен анализ на нивата и методологията при определяне на концесионните възнаграждения у нас и в останалите страни - членки на ЕС. Тези анализи ще послужат за промяна в действащата нормативна уредба, така че концесионните възнаграждения да бъдат заложени в нормативен акт с ранг на закон, каза икономическият министър.

Той обясни още, че предоставянето на концесията за залотодобива край “Крумовград“ е законно, но решението на Министерския съвет за даването на 30-годишното разрешително се обжалва от община Крумовград и от сдружение "Балкани" и затова те още не е влязло в сила и няма сключен договор с инвеститора.

Трайков допълни, че в момента върви процедурата по общественото обсъждане на оценката за въздействие върху околната среда на проекта, част от която е и оценката за съвместимост на бъдещото предприятие с изискванията на екомрежата НАТУРА 2000, чиито зони се засягат от инвестиционните намерения на “Дънди“.

По време на публичните дискусии, които започват на 11 юли и ще продължат до 22 юли в три селища от региона и в Крумовград, хората могат да изразят несъгласие със започването на добива. При условие, че исканията на жителите в околността са законосъобразни, няма да се даде положително решение по ОВОС и съответно да се стигне до разработване на добив от златното находище, допълни той.

Споделяне
Още по темата
Още от Бизнес