Пак "Сиела Норма" ще доставя машините за изборите

Пак "Сиела Норма" ще доставя машините за изборите

Централната избирателна комисия (ЦИК) избра фирма "Сиела Норма" да достави 3000 машини за гласуване за европейските избори на 26 май.

От евроизборите през 2014 г. досега машинно гласуване е имало в най-много 500 секции и устройствата всеки път са били наемани. Винаги изпълнител на поръчките е била една и съща фирма – "Сиела Норма". Този път обаче е предложила по-нов модел устройства.

Обществената поръчка за доставка на машини беше пусната малко след назначаването на новия състав на комисията. Явиха се трима кандидати - "Сиела Норма", "Лекс БГ" и "Български машини за гласуване".

Защо печели "Сиела Норма"

В понеделник ЦИК е отстранила двама от кандидатите - "Лекс БГ" и "Български машини за гласуване". При първите причината била, че са предложили цена, която е била много по-висока от максималната прогнозна, която е 7,5 млн. лева. Освен това машините им били същите като на "Сиела Норма", която ги предлагала по-евтино.

Към машините на "Български машини за гласуване" пък имало много забележки и "неотстраними", обясни член на ЦИК пред Mediapool.

Така за пореден път доставката на машините остава в ръцете на "Сиела Норма", която е предложила цена, равна на прогнозната стойност. И при тях е имало технически проблеми заради които да бъдат отстранени, което е можело да доведе до провал на машинното гласуване. Вместо това обаче от компанията се съгласили да преработя машините и да изпълнят всички предписания на ЦИК.

"Сиела Норма" ще трябва не само да достави машините, но и да обучи изборната администрация как се служи с тях. Сумата включва и логистиката.

Кой прави машините

Устройствата, които "Сиела Норма" е предоставяла досега и новите машини за този вот, са били производство на венецуелската фирма "Стартматик", става ясно от пазарно проучване и анализ на организирането на машинно гласуване у нас, поръчано от ЦИК и изготвено от "Сова 5"АД.

Във Венецуела, на последните президентски избори, които бяха спечелени от Николас Мадуро, самата "Смартматик" признава, че 1 млн. гласа са манипулирани. Това става причина за прекратяване на договора за доставка на машини.

Защо се наемат машини, а не се купуват

Очакваше се този път машините да бъдат купени, защото на местните избори през есента те ще трябва да са 6000, а на всеки вот след това – в почти всички секции в страната.

Мнозинството в ЦИК обаче решило че за поредна година машините ще се наемат. Причините – можело Изборния кодекс (ИК) да бъде променен отново и да отпадне машинното гласуване, нямало и къде да държат устройствата, ако се купят.

От обсъждането по днешното решение на ЦИК се разбра, че част от членовете на комисията не са съгласни с решението. Затова и гласували против решението "Сиела Норма" да достави машини. Обяснението им било, че да се наеме машина струвало колкото да се купи. Освен това при покупка машината можела да бъде изцяло съобразена с българското законодателство.  

Споделяне
Евроизбори 2019

Общо 27 формации са регистрирани за участие на предстоящите евроизбори на 26 май: 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати.

Вече е ясно под кой номер са подредени в интегралната бюлетина.

За всеки кандидат в листите на партиите и коалициите може да се гласува с преференция.

За първи път в бюлетината за тези избори партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101.

Партиите, коалициите и инициативните комитети, заедно със списъка на кандидатите за всяка формация, са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия.

Списъкът на 3000-те секции, в които ще има машинно гласуване може да бъде изтеглен от тук.

Избирателите могат да проверят в коя секция трябва да упражнят правото си на глас по няколко начина.

Решено е и в кои държави извън България ще има секции за гласуване.

Още по темата

Още от Евроизбори 2019

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?