Пак скандал. Социалисти искат ЕП да осъди "провокативни" изказвания на Каракачанов за Скопие

Илияна Йотова предупреди за "безпрецедентната поправка", а ВМРО обвини Станишев в "национално предателство"

Пак скандал. Социалисти искат ЕП да осъди "провокативни" изказвания на Каракачанов за Скопие
Партията на европейските социалисти, която се води от бившия български премиер Сергей Станишев, е внесла поправка в резолюция на Европейския парламент, която "осъжда неотдавнашните провокативни изявления на български правителствени служители по исторически въпроси, засягащи Северна Македония, които противоречат на духа на Договора за добросъседски отношения с България".
 
Докладът за Северна Македония ще се гласува в четвъртък.
 
Вицепрезидентката Илияна Йотова коментира, че се готви "недопустима поправка срещу България".
 
"Безпрецедентно е в такъв документ да се съдържа и упрек към настояща държава членка. Призовавам бившите си колеги от Групата на социалистите и демократите в Европарламента да изтеглят поправката", посочи тя.
 
 
Поправката явно е насочена към вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов, на който премиерът Бойко Борисов делегира темата за Северна Македония. Очаквано Каракачанов я превърна в основна за предизборната си кампания и не спира с острите коментари към София.
 
От ВМРО обвиниха "хората на Станишев за национално предателска поправка".
 
Според партията Поправката 77-А е насочена срещу българския национален интерес в РС Македония:
 
"Осъжда неотдавнашните провокативни изявления на български правителствени служители по исторически въпроси, засягащи Северна Македония, които противоречат на духа на Договора за добросъседски отношения с България. Призовава българските органи да се въздържат от подобни изявления, въпреки продължаващата предизборна кампания в България. Приветства зрелия и балансиран отговор на тази провокация от страна на правителствените служители в Северна Македония.“
 
Сн. ВМРО
 
Според партията поправката показва, че "ВМРО е на прав път и че ако социалисти, розови и зелени се доберат до властта у нас, Македония отново ще бъде предадена".
 
Евродепутатът Ангел Джамбазки коментира, че "едва ли е случаен фактът, че поправката е подписана от партията, на която е председател Сергей Станишев".
 
"Тази поправка е позор! Не само защото е подписана от ПЕС на Станишев. Тя е позор, защото първо, се намесва във вътрешните работи на България, второ, е лъжлива и невярна от началото до края. Предполагам, че някой от моите колеги в ЕП е направил много голям компромис със съвестта си, така да го кажа. За да не кажа, че предполагам, че са били обект на скопски лобизъм", посочи той.
 
 
Преди ден българското Външно министерство привика македонския посланик заради езика на омраза и дискриминацията към български граждани в Северна Македония. 
 
Отношенията между двете страни се изостриха, след като България не подкрепи преговорната рамка на Северна Македония заради отказа на Скопие да подпише нов документ, който да замести яловия договор за добросъседство от 2017 година.
 
София допусна и дипломатически провал, като не успя да убеди останалите страни членки изискванията ѝ да бъдат заложени в рамката.
Споделяне

Още по темата

Още от България