Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Пак сме във филма "Кой ще плати газовия дълг на столичното парно"

"Булгаргаз" заплаши: Ако не получим 130 млн. лв., спираме доставките, за да не пострадат останалите клиенти

11 коментара
Пак сме във филма "Кой ще плати газовия дълг на столичното парно"

Държавата отново ще трябва да решава дежурните от години проблеми на общинската "Топлофикация София" с просрочените ѝ задължения към "Булгаргаз". Това стана ясно на сесията на Столичния общински съвет в четвъртък, на която кметът Йорданка Фандъкова обяви, че топлоснабдителното дружество е получило от държавния газов доставчик предупреждение , че ако не си плати задълженията, принудително ще бъде прекратен договорът за доставка на природен газ.

Тя посочи още, че "Булгаргаз" е уведомил също така всичките си клиенти, че заради значително увеличение на заявките за доставка на газ, спрямо предварително заявеното, ще доставя само записаните в договорите заявки, допълнителни количества ще се осигуряват само при възможност и след изрично одобрение.

На този етап не знаем на какво се дължи това искане за ограничаване на потреблението, заяви Фандъкова, макар самата тя преди това да каза, че предупреждението на "Булгаргаз" е, че ще доставя само договорените количества, което не е ограничение и ако дружествата са планирали добре доставките си, няма да имат проблем. Според нея обаче предвид по-ранното започване на отоплителния сезон, този въпрос трябва задължително се обсъди, така че да се гарантират доставката на нужните количества към София.По информация на Mediapool от средата на септември общинското парно получава повече газ от заявените предварително обеми, което създава проблем на "Булгаргаз", защото трябва да намира допълнителин количества от спотовите пазари на по-високи цени и д аги намества в договорите си за пренос..

Писмото на шефа на "Булгаргаз" Николай Павлов, с което Mediapool разполага, е адресирано до премиера, енергийния министър, управата на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ), до столичния кмет, до Столичния общински съвет, до директора на самата топлофикация, до шефа на КЕВР, до омбудсмана и до ДАНС.

Парите до 25 октомври или няма газ

В него се посочва, че макар дружеството за пет месеца да е изпратило десет писма до отговорните институции заради просрочените задължения на "Топлофикация София" с призив незабавно да се погасят, за да не се застрашат доставките за всички клиенти, нищо не е направено. Така към 13 октомври парното има да плаща 130.6 млн. лв., за които "Булгаргаз" поставя срок да бъдат издължени до 25 октомври или спира да доставя газ за дружеството. Датата е тази, защото до края на октомври дружеството трябва да предплати доставките на руския и азерския газ

Като друг аргумент се посочва, че съгласно банковата гаранция, учредена по договора за доставките на азерския газ, "Булгаргаз" има задължение да не допуска превишаване на определено ниво на задлъжнялост на "Топлофикация София". Сегашният борч се оценявал от банката издател на гаранцията като сериозен риск пред доставчика на газ и ако задълженията на "Топлофикация София" не бъдат погасени, съществува риск банката да оттегли своята гаранция. Това пък е основание AGSC да усвои пълния размер на вече издадената банковата гаранция от 72.6 млн. долара, както и да прекрати договора за доставка на азерския газ, пише Павлов.

"Булгаргаз" обръща също така внимание, че столичното парно не е плащало за газовите си доставки, дори когато през миналата година прогнозната цена на газа в определените на топлофикацията цени са надвишавали реалните и така дружеството е надвзело близо 22 млн. лв.

"Въпреки тази положителна разлика между покупната и продажна цена в полза на "Топлофикация София", столичното общинско дружество почти утрои своя дълг към "Булгаргаз" само за 10 месеца", пише в писмото.

Газът е скъп, но произвежданият от парното ток също

Павлов отбелязва също така, че "въпреки рекордните ценови нива на електроенергията в Европа и България и възможността на "Топлофикация София" ЕАД да продава произведената електрическа енергия на високи цени и да генерира големи приходи, общинското топлофикационно дружество не заплаща просрочените си задължения към "Булгаргаз" за доставен природен газ в срок и ежемесечно трупа нов дълг". Той обръща внимание, че за разлика от столичното парно останалите топлофикации си плащат в договорените срокове, а ако допуснат забава, плащат лихви.

Така газовото дружество изчислило на база заявените от общинската фирма количества газ до края на годината, че дългът ѝ ще нарасне на 370 млн. лв. Това са пари, с които "Булгаргаз" не разполага, за да осигури доставките за цялата страна и се застрашава непрекъснатостта на газовите доставки за клиентите в страната.

Предупреждението, че ще се доставят само записаните в договорите с конграгентите количества, а допълнителни заявки ще се удовлетворяват само при възможност е, защото самият "Булгаргаз" има конкретно разписани обеми в договорите си с "Газпром" и AGSC и на него самия също не му се одобряват количества над предварително договорените. Освен това газовият доставчик има конкретни договори за капацитет на преносните мрежи, сключени на база на предварителните заявки на своите клиенти.

В писмото на Павлов се припомня, че сегашният просрочен и изискуем борч от 130.6 млн. лв. на столичното парно е натрупан десет месеца, след като БЕХ изкупи на цесия предходен газов дълг на столичното парно за над 90 млн. лв. в края на декември 2020 г. и намали сметката му към "Булгаргаз" до 55.7 млн. лв.

Обяснението на общинското дружество за продължаващите дългове е в значително по-високата цена, по която купува газа, от заложената в цената му стойност от над 47 лв./МВтч За сравнение през октомври газът струва 94.54 лв., а за ноември "Булгаргаз" поиска повишение на 124.76 лв.

Фандъкова: Да подготвим пакет от решения

Към момента се сбъдват най-песимистичните прогнози с повишение на цената на природния газ, коментира Фандъкова пред столичните общинари. "Вчера очакванията ни бяха за 200 млн. лв. преразход до края на годината. Тази сутрин "Булгаргаз" обяви, че ще искат увеличение от над 30 процента на природния газ за ноември", каза тя.

"Ето защо е нужно да сме изключително активни и да подготвим пакет от възможни решения, така че тези дисбаланси да не се отразят на гражданите", каза още Фандъкова. По информация на Mediapool тя вече е разговаряла за проблема с шефа на "Булгаргаз" и е обявила, че ще се търси решение

Вероятно обаче то отново минава през поемане на дълга на топлофикацията от БЕХ, на който тя дължи 700 млн. лв. През лятото шефът на БЕХ Валентин Николов заяви, че обмисля дали да не иска дял от общинското дружеството за изчистване на газовите му дългове, влачени от 2015 г. насам.

Преди дни пък общинското дружество обяви, че ще търси държавна помощ заради разликата в покупните цени на газа и продажбана цена на топлоенергията, тъй като чак от 1 януари 2022 г. може да се очаква енергийният регулатор да преразгледа цените на топлинната енергия и да отрази в тях драстичнот опоскъпване на газа.

Фандъкова увери общинарите, че има разбирането на министрите на финансите Валери Белчев и на енергетиката Андрай Живков, с които се срещна преди ден, че "трябва да се намери общо решение, така че да не допуснем огромен дисбаланс в дружеството, което автоматично ще се отрази на цялата енергийна система".

Получих и уверението на министъра на енергетиката, че отоплителният сезон в София ще бъде осигурен, независимо от дисбалансите в цените между "Булгаргаз" и "Топлофикация". Всички си дават ясна сметка, че осигуряването на топлинна енергия за над 1 млн. граждани на София няма абсолютно никаква алтернатива, каза кметът.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

11 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Бисерко
  #11
  Отговор на коментар #6

  Е кво ще стане като им направят ревизия компетентни и независими ( дори и да приемем че намерят такива, което дълбоко ме съмнява) ревизори?95% вероятност,че нищо.А и то основният проблем там е ясен, и това са редовно задържаните с политически мотиви цени.Няма как да купуваш нещо по 50 да го продаваш на 45 и да очакваш нещо друго.И особено смешен ми е изразът да подготвели пакет от решения, които да не засегнели негативно гражданите...

 2. перо
  #10
  Отговор на коментар #5

  И това от канализацията не Ви ли стига?

 3. перо
  #9

  Мисля, че на бойко му е ред! Вместо да направи връзката за от към Азербайджан и сега да пием по-евтино, по заповед от Североизток уреди даром бракята сърби и те ти булка бойковден!Прост народ - слаба държава! е казал един народ отдавна, но е бил БЪЛГАРСКИ наистина!

 4. olele
  #8

  дотацията на соф. селтаци трябва да спре незабавно. соца свърши преди 30г.,който няма кинти да си ходи на вилата, нали всички кореняк софиянци имат вили, хахахаахах

 5. полк. Дрангов
  #7

  Понеже Ристьо е ченге ще гласуваме за СДС!

 6. Стоян Стоянов
  #6

  Както " Топлофикацията" , така и " Булгаргаз" и сродните скачени дружества плачат за една щателна ревизия от компетентни и независими ревизори.Има пари и за топло и за светло и за всичко...... но много се краде.Трябва спирачка, иначе не става!

 7. ПростО Киро ...
  #5
  Отговор на коментар #2

  Изсвинявайте дрогарю, да ма ориентирате, ако може, какво точно произвеждате в София та цяла БЪЛГАРИЯ на вас да се благодари (освен онова, дето отива в канализацията)?

 8. Отбелязвам
  #4

  Преди 30 години едно от основните искания беше "Децентрализация!". Не стана. И какво стана? Пак всички данъци в София - метро, санации на блоковете, ремонти на ремонтите на ремонтите на улиците в центъра и т.н. И СО пак няма пари. Сега парите за отопление на София пак от бюджета /нашите данъци/ ли ще дойдат? За сведение - всяка швейцарска област праща в столицата Берн 6% от събраните данъци. Така и тук да е!

 9. Територия на Мики Маус
  #3

  пАри нЕма! Отидоха за Ф16 -модел 1970-та. Договарят втора част, и те трябва да се плащат! Газът е руски, затова пари за него-на последно място!

 10. metal slug
  #2
  Отговор на коментар #1

  добре че е софия че на село да имате пенсии и помощи ;)

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.