Пак спорове и заплахи за протести заради тютюневите премии

Пак спорове и заплахи за протести заради тютюневите премии

Вместо да се изчистят разногласията между производителите на различните сортове тютюни за размера на субсидията им за реколтата през 2009 г., те са се задълбочили. Затова министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов внася в сряда за одобрение от Министерски съвет тарифите, които са били определени от фонд “Тютюн“ след съгласуване на позиции в парламентарната комисия по земеделие.

Това съобщи пред журналисти Найденов, до когото стигнали информации, че пак се готвят протести заради разпределението на отпусната от ЕК по изключение държавна помощ от 116 млн. лв. за миналата година. Той обвини БСП в подстрекателството, но всъщност от ДПС заявиха в парламента, че ще има протести на тютюнопроизводители, ако правителството на одобри премиите съгласно решението на фонд “Тютюн“.

Партията на Доган дори обяви, че този път няма да се дистанцира от протестиращите и ще ги подкрепи в "справедливото им недоволство“.

150 000 български граждани живеят единствено от тютюн и ако не получат премиите си, то са обречени от българското правителство на нищета, коментира зам.-председателят на партията Лютви Местан. По думите му когато миналите мандати ДПС управляваше ресор земеделие, не е имало проблеми с изплащането на пари за тютюнопроизводителите.

Според Найденов обаче забавянето на плащането на последните премии за произведени и предаден тютюн е заради недоволството на представителите на производителите на едролистни тютюни от това, че за дребнолистните тази година са им повишени леко премиите. “Други смятат, че едва ли не умишлено бавим приемането на постановлението“, каза министърът..

“Имаше много дискусии между различните представители на четирите основни сортови групи, аз внесох въпроса за разглеждане в комисията по земеделие в Народното събрание, където единодушно препоръчаха на управата на фонд "Тютюн" по каква схема да стане премирането. Преди две седмици се съобразихме с препоръките на комисията по земеделие и приехме почти същите цени“, посочи министър Найденов. Последвала обаче остра реакция и той отложил внасянето на решението за одобрение от кабинета докато производителите се разберат помежду си за схемата. Това обаче не станало дори след организираната нарочна среща в агроведомството, но консенсус отново не е бил постигнат, даже позициите се раздалечили.

Ако се бяха разбрали, трябваше само да подпишат протокола и пак да се свика управата на фонд “Тютюн“ за ново решение, каза Найденов. Тъй като това не станало, той внася предложението премията на сортова група "Басми" (ориенталски) да е 3.20 лв./кг, за сорт "Каба Кулак" (полуориенталски) – 2.08 лв./кг, за "Виржиния"- 1.46 лв./кг, и за "Бърлей" – 1.45 лв./кг.

Разпределянето на премиите може да започне веднага след обнародването на решението на МС в “Държавен вестник“, но има организации, които са се заканили да оспорват пред съда постановлението на кабинета, добави Найденов.

Премии ще получат всички производители, независимо че преди време Найденов се закани, че суми ще се изплатят след проверки дали не са извършвани измами. Агроминистерството имало сигнали за "кухи" сделки и отчетени, но непроизведени количества, чрез което се източвали държавните помощи. Започнатите проверки на МВР и "Националната агенция по приходите" обаче се задълбочили, тъй като голяма част от производителите декларирали, че са изнесли продукцията. Това наложило отправяне на запитване до държавите, за които се твърди, че е реализиран експортът, и проверка на движението на стоката.

Онези производители, за които после се установи, че са мамили в отчетените количества, ще трябва после да връщат изплатените им суми, а отделно срещу тях ще се образуват наказателни производства, каза Найденов.

Той съобщи още, че веднага след изплащането на тютюневите премии ще бъде закрит фонд “Тютюн“ като неговата дейност ще се поеме от Държавен фонд “Земеделие“.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?