mediapool.bg Ти си това, което четеш

Пак ускоряваме строежа на газовата връзка със Сърбия

15:21 | 11 януари 2017 | 3 коментара

С цел ускоряване на дейностите по изграждането на връзката между газовите системи на България и Сърбия, двете страни ще подпишат меморандум за разбирателство по проекта като документът ще е продължение на сключеното на 14 декември 2012  г. споразумение за строежа на интерконектора. Това реши кабинетът на заседанието си сряда, упълномощавайки енергийния министър да подпише документа. Това ще стане през този месец, уточниха от енергийното ведомство.

Новият документ отразява актуализираните технически характеристики, изменени в резултат на изготвените през 2015 г. подробен устройствен план - парцеларен план, и технически проект за българския участък, както и съвместна пътна карта за изпълнението на проекта, представена на Европейската комисия през септември 2015 г., допълват от Министерския съвет.

През декември 2015 г. приключи първият етап от реализацията на проекта за построяването на 60-километровото трасе на българска територия, което ще тръгва от Нови Искър край София през Перник до Калотина, за да се свърже със сръбския участък, който ще се реализира от "Сърбиягаз". Също така е направена оценка на терените, които трябва да бъдат отчуждени за строежа на тръбата, чийто капацитет се планира да е 1.8 млрд. куб. м годишно с възможност да стигне 5 млрд. куб. м.

Първата фаза на интерконектора бе финансирана от Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ 2007-2013 г. За втората фаза на проекта за изграждането му е предвидено директно отпускане на пари по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020. До края на 2015 г. за проектирането на българското трасе са изхарчени близо 3.5 млн. лв. Общата стойност на проекта за българската част от трасето е 92 642 361 лв. по данни на енергийното министерство от преди година.

Това ще е вторият опит за ускоряване на реализацията на газовата връзка, която се счита, че ще увеличи възможностите за диверсификация на енергийните доставки у нас, след като това бе договорено през май 2015 г.

Плановете бяха газовата връзка да заработи в края на 2018 г., но това надали ще се случи.

Още по темата
Още от Бизнес