Пак война за името на Македония

Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос, лидер на формацията Независими гърци

От началото на новата година започват маратонски консултации между правителствата на Гърция, Бившата югорепублика Македония (БЮРМ) и специалния посредник на ООН Матю Нимиц с една единствена цел: да бъде постигнато споразумение за название на съседната страна, което да е общоприемливо и да е за всякаква употреба, но и да бъде гласувано от парламентите на двете държави най-късно до началото на юли, за когато е планирана среща на върха на НАТО.

 

Това поне желаят - и натискат по всякакъв начин, за да стане реалност - САЩ и Германия, които от 2008 г., когато тогавашното гръцко правителство наложи вето върху членството на БЮРМ в НАТО на срещата на Алианса в Букурещ, се опитват всячески да преодолеят тази безизходица.

 

Но постигането на споразумение по този въпрос не е никак лесна задача въпреки първоначалния ангажимент на двете страни, че ще положат всички възможни усилия, за да може целият този преговорен процес да бъде доведен до успешен край.

 

Впрочем това е и причината, поради която от 25 години насам няма споразумение по този казус. Каквото и да е решение на спора обаче съвсем няма да е лесно да бъде прието от нестабилната политическа сцена, която цари в БЮРМ, а също дори и от партиите в Гърция.

 

На този фон вероятността от предсрочни избори в Гърция прави още по-сложни нещата. От миналата седмица въпросът се заплете допълнително, когато една от двете партии в правителствената коалиция на БЮРМ заплаши, че ще се оттегли.

 

Възелът се заплете и след като гръцкият министър на отбраната Панос Каменос, лидер на формацията Независими гърци, по-малкия коалиционен партньор в правителството на премиера Ципрас, в свои нееднократни изявления потвърди, че няма да даде съгласие по въпроса за име на съседната страна, ако преди това по него не е излязъл с решение Съветът на политическите лидери, включващ всички парламентарно представени партии.

 

От друга страна, водачът на главната опозиционна партия Кириакос Мицотакис все още не е разкрил козовете си. Той обаче предупреждава, че няма да приеме никакво решение на този спор, ако правителствената коалиция не излезе с единно становище по него.

 

"Ако Ципрас и Каменос не се споразумеят, няма да има съгласие и от наша страна, дори ще поставим въпроса за това, че коалицията е загубила мнозинство в парламента", каза лидерът на Нова демокрация. От неговото обкръжение дори твърдят, че консерваторите няма да участват изобщо и в Съвета на политическите лидери, ако първо коалиционните партньори от кабинета не са се споразумели.

 

А от това се вижда, че ключът за каквото и да е споразумение се крие в позицията, която ще заеме Панос Каменос, който миналата седмица отново настойчиво потвърди, че няма да приеме никаква употреба на думата "Македония", като обаче остави все пак едно прозорче за възможно съгласие в крайна сметка с партията СИРИЗА, за да излезе от ситуацията и да заобиколи възприетия досега от него отказ.

 

Пред журналисти във военното министерство той подчерта, че решението на Съвета на политическите лидери през 1992 г., забраняващо употребата на думата "Македония" в названието на съседката, може да бъде променено само с едно по-ново решение на Съвета, който трябва да бъде свикан по искане на правителството.

 

С други думи военният министър се надява до свикването на този Съвет на политическите лидери да се създадат предпоставки за постигане на съгласие между партиите от опозицията, които да му позволят да отстъпи от първоначалните си ангажименти, както това той направи и в миналото по други въпроси.

 

Все пак обаче, главната опозиция - партията Нова демокрация, заявява, че е решена да му направи този подарък, като вече даде да се разбере, че няма да участва в Съвета, ако преди това двете партии от управляващата коалиция не декларират, че са постигнали съгласие по въпроса за името на БЮРМ.

 

Според появили се в медиите неопровергани информации от високопоставени правителствени източници, двете доминиращи сега имена, които стоят на масата на преговорите са "Нова Македония" и "Горна Македония".

 

Но както потвърди и премиерът на БЮРМ Зоран Заев, фактическите консултации все още не са започнали и най-вероятно ще започнат след януари под надзора на международния посредник Матю Нимиц.

 

"Разговорите за името все още не са навлезли по същество, има обаче ангажимент за решаването на този въпрос", каза премиерът на БЮРМ, коментирайки предишни изявления на вицепремиера Кочо Ангушев, че въпросът за названието трябва на всяка цена да бъде уреден и че гражданите трябва да решат дали държавата да се казва "Северна Македония", "Горна Македония" или "Нова Македония".

 

"По мое мнение", каза Ангушев, "Северна, Горна или Нова" са приемливи определения". Коментирайки изявленията на своя вицепример, Зоран Заев каза, че Ангушев на своя глава е коментирал публично различните предложения за название, които се въртят в публичното пространство.

 

Все пак може да се каже, че и двете страни предприемат действия с намерението да покажат ясно, че са готови да обсъдят и да пристъпят към компромиси. Заев избра да посрещне Нова година в Солун заедно с кмета на града Янис Бутарис. Визитата му бе частна, а правителството в Атина заяви, че не е била планирана никаква среща с правителствен представител, поне официално.

 

Самото решение на Заев обаче да гостува за Нова година във втория по големина гръцки град е една доста силна символика относно неговите намерения. От друга страна, консултациите на гръцкото правителство по този проблем се надзирават лично от външния министър Никос Кодзиас, чиито качества миналата седмица бяха изтъкнати и от военния министър и коалиционен партньор Панос Каменос въпреки студенината, възникнала в отношенията между тях в последно време около сделката с продажбата на гръцки муниции за Саудитска Арабия.

 

Гръцкото външно министерство, а и самото правителство, избягват да кажат каквото и да е относно названието, което биха били склонни да приемат.

 

На този фон първият дипломат Кодзиас подметна, че от значение е не колко партии ще се съгласят с едно или друго название, а колко депутати ще гласуват споразумението със Скопие в гръцкия парламент, като ясно даде да се разбере, че очаква партийните различия да бъдат преодолени, когато настъпи часът.

 

Съгласно графика, поставен първоначално от Нимиц, консултациите трябва да приключат до началото на април, така че да има достатъчно време, за да може гражданите да бъдат подготвени и да приемат споразумението, което да мине съответно и през парламентите на двете страни.

 

Дотогава обаче ООН, САЩ и Германия ще следят с тревога случващото се в Скопие и най-вече да няма промяна в политическата ситуация в Скопие, тъй като от известно време насам един от правителствените партньори - Алианс на албанците заплашва да се оттегли от кабинета и да доведе до рухване на умерената коалиция на Заев.

 

По БТА

Споделяне

Още от Европа