Пак започва спорът за мястото на ТЕЛК-овете

Пак започва спорът за мястото на ТЕЛК-овете

На дневен ред отново излиза въпросът за мястото на ТЕЛК-овете – органите, които издават решенията за инвалидност, стана ясно в петък сред среща на социалния и здравния министри Емилия Масларова и Радослав Гайдарски, управителя на Националния осигурителен институт (НОИ) Йордан Христосков и председателя на социалната комисия в парламента Хасан Адемов.

Масларова отдавна настоява лекарските комисии, издаващи решения за инвалидност, които в момента са към здравното министерство, да  бъдат преместени към нейното ведомство.

В прессъобщение на социалното министерство в петък обаче се посочва, че участниците са се обединили около идеята ТЕЛК-овете да бъдат към НОИ. Мотивите са, че инвалидните експертизи трябва да се дават от органа, който извършва плащането.

Става въпрос обаче само за ТЕЛК-решенията за хората в трудоспособна възраст, на които НОИ изплаща обезщетения и пенсии, ако имат увреждания, каза Адемов пред Mediapool. По думите му окончателното решение тепърва ще бъде дискутирано.

Има и друга идея - комисиите да минат на подчинение на Агенцията за хората с увреждания, съобщиха запознати.

Не е ясно и как ще издават и ТЕЛК-решения за децата и за възрастните над 65 години, обясни Адемов. По време на срещата са били обсъдени и евентуални законови промени, с които да се определят три вида лекарски експертизи – за хора в работоспособна възраст, за деца и за възрастни над 65 години.

Участниците са се споразумели и за предприемането на спешни мерки за ограничаване на фалшивите ТЕЛК решения.

Преди седмица главният прокурор Борис Велчев разпореди проверка на всички удостоверения за инвалидност в страната точно поради тази причини.

Според социалния министър голяма част от издаваните ТЕЛК решения са подправени. На среща с Велчев Масларова му предаде и конкретни случаи на нарушения. Тя поиска да се предвидят наказания, включително и затвор, както за тези, които издават документите с невярно съдържание, така и за хората, които си плащат за тази услуга.

Освен глобите се предвижда “мнимите инвалиди” да върнат с лихва и взетото по ползваните преференции.

Към момента хората с увреждания у нас е над 850 000 души, като броят им е нараснал драстично през последните няколко години.

Споделяне

Още от България