Пакетът "антикриза" трябва да запълни дупка от 1.5 млрд. лв.

Целта на пакета антикризисни мерки е в държавната хазна да влязат 1.5 млрд. лв. или с толкова да бъдат намалени разходите. Това обяви във вторник финансовият министър Симеон Дянков пред представители на бизнеса и банките, след като по-рано част от предложенията бяха обсъдени в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Към момента най- бурни спорове предизвиква идеята за повишаване на ДДС от 20% на 22%, но този въпрос, както и евентуално премахване на плоския данък, ще се обсъждат в сряда.

Висящо остана въвеждането на спорния данък "лукс", мерките за замразяване на доходите в бюджетната сфера, социалните плащания.

Емитиране на допълнителен дълг

В замяна на това във вторник партньорите от тристранния съвет са се съгласили за емитиране на допълнителен външен и вътрешен дълг, стана ясно след края на заседанието. Предложението е записано в пакета мерки, като идеята е държавната Българска банка за развитие, създадена за подкрепа на бизнеса и експорта, да емитира облигационна емисия на стойност до 600 млн. лв.

И трите страни по преговорите обаче смятат, че не е удачно да бъде изнасяна предварителна информация за условията по тази мярка.

По същия въпрос час по-късно на срещата на министър Дянков с бизнеса коментарите по мярката също бяха пестеливи, доколкото можеха да бъдат чути, след като обявената като открита среща се оказа закрита за медиите с изключение на първите десетина минути.

Банкер, участник в срещата с Дянков, коментира, че в момента е изгодно България да емитира и облигации по външния дълг, който ще донесе изгоден допълнителен финансов ресурс. Външният дълг на страната ни е около 16% от БВП, а критериите от Маастрихт допускат размерът на дълга на страна кандидат за еврозоната да е до 60% от БВП. Оценката за суверенния риск на България е най-ниската от 18 месеца насам, по думите на Дянков от петък миналата седмица пред парламента.

Икономически анализатори изразиха учудване защо финансовото министерство не емитира външни облигации още в края на миналата година или в началото на тази, когато министър Дянков обяви, че идеята сериозно се обмисля и когато тя бе приета положително от икономическите анализатори.

Субсидиите за партиите се свиват с 15% за тази година

На тристранната среща се е родила и идеята и политическите партии солидарно да понесат тежестта на кризата и до подпомогнат бюджета, като субсидиите им от държавата бъдат намалени с 15% еднократно през тази година.

Сега държавните субсидии за партиите са 50 млн. лева. годишно. В началото на 2009 г. предишното Народно събрание прие промени в Закона за политическите партии и увеличи субсидиите, като мотивът беше, че по този начин ще се намалят корупционните нагласи в централите.

Противоречиви сигнали за вдигането на ДДС

И в правителството, и сред социалните партньори няма единно мнение за евентуалното увеличение на ДДС.

"Ако се налага повишаване на данъчна тежест, това е най-справедливото решение“, коментира след тристранката председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Зам.-председателят на КРИБ Лукан Луканов подкрепи тази теза и посочи, че вдигането на косвените данъци като ДДС е по-справедливо от повишаването на преките като плоския данък.

Точно обратната теза застъпват синдикатите. Лидерът на КНСБ Желязко Христов заяви, че увеличението на ДДС в условия на криза не е добро за никого. “Знаем как такова увеличение моментално се отразява върху цената на водата, бозата, ластика, щората и вафлата“, заяви Христов. Синдикатите като цяло смятат, че увеличението на косвените данъци е по-несправедливо от това на преките.

Икономистът Георги Стоев от "Индъстри уоч" определи вдигането на данъка като вредно. На срещата на Дянков с бизнеса той заяви, че подобен ход "ще наруши сериозно доверието в България, на която се гледаше и от международните, и от местните предприемачи като на страна с ниски данъци и поела по пътя на ниските данъци." Според него "ефектът ще бъде пренебрежимо малък от гледна точка на бюджета. Плюсът ще бъде пренебрежимо малък на фона на минусите, които ще понесе бюджетът в бъдеще от намален инвестиционен интерес към България."

Сметките сочат, че вдигането на ставката с 2% може да донесе 540 млн. лв. в бюджета, ако обаче събираемостта на данъка се повиши.

Борисов: Как без повишен ДДС ще излезем от кризата?

В същото време в столицата на Катар Доха премиерът Бойко Борисов заяви пред журналисти, че не вижда как, без да се повиши ДДС, ще се излезе от ситуацията.

"Разбрали сме се със синдикати и работодатели да коментираме данъка, когато има общо съгласие. Това е "задължителна възможност”, заяви той.

"Без да се повиши ДДС, няма как да се излезе от ситуацията. На нито един наш финансист и през ум не му е минавало, че така може да се потъпква законът за държавния бюджет. Като временна мярка, най-далеч – до края на 2012 г., трябва да се направи и това. Ако държавата тръгне да излиза от кризата, ще намалим данъка", каза още премиерът. Като закачка добави, че фирмите, които не вдигнат цените след повишаването на ДДС, "може да получат безплатна реклама в националните медии."

В понеделник вечерта министър Дянков заяви пред бизнесмени в Монтана, че няма да се пипа ставката на данъка. Във вторник обаче пред медиите той замълча по въпроса.

Консенсус за еднократно облагане на недекларираните доходи

Сред мерките, които са получили тристранно одобрение, са ускоряването на продажбата на спестените въглеродни емисии съгласно Протокола от Киото и амнистия за недекларираните доходи за физическите лица чрез еднократното им облагане.

Финансовият министър Симеон Дянков не се ангажира с конкретни данни какъв ще е фискалният ефект по всяка една от мерките, включително и т.нар. "данък лукс", който би трябвало да "удари" собствениците на големи имоти, яхти, скъпи автомобили и прочее. Дянков заяви, че може да даде някакви разчети, едва след като бъде постигнато съгласие по обсъжданите предложения. Мярката обаче се определя от всички анализатори като чисто популистка с практически нулев ефект за хазната.

Одобрена е било и предложението парите от Сребърния фонд да могат да се инвестират в нискорискови български инструменти, а не само в чуждестранни.

На следващото заседание на тристранния съвет в сряда ще бъде извикан председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев, за да се обсъди въпросът за замразяването на държавно регулираните цени на тока, парното, газа и водата.

Според социалните партньори в момента няма нужда от повишение на тези цени, както обмисля енергийният регулатор.

Ще бъдат поканени и представители на различни министерства, за да се обсъдят възможности за концесионирането на държавни обекти, сключване на анекси по различни обществени поръчки и други конкретни въпроси.

Икономисти поискаха продължаване на здравната и пенсионната реформа 

За продължаване на реформите в здравеопазването и пенсионната система и ускорено усвояване на средствата от еврофондовете, се обявиха независими икономисти на срещата си с финансовия министър. Те поискаха да се извършат реформи и в структурите на МВР и Министерството на отбраната, както и в областта на земеделието, където, по думите им, субсидиите надвишават тези за здравеопазването.

Сред предложените идеи бяха още намаляване на държавната субсидия за БДЖ и приватизация на активи на държавните железници, както и да се извърши преглед на разходите на всички държавни институции и възможностите за ограничаването им.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес