Пакетът "Мобилност" се връща в комисиите, ЕП може да ги гласува в началото на април

Български протест в Страсбург, контрапротест на европейски превозвачи в Брюксел

Председателят на ЕП Антонио Таяни

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни съобщи, че отлага за 1 април гласуването на промените в правилата за дейността на международните превозвачи. В сряда ЕП само ще обсъди предложените промени.

Предвижда се гласуването на 1 април да бъде в Брюксел. Таяни обясни, че заради множеството предложения за промени в текстовете се налага ново заседание на парламентарната комисия по транспорта. Той отбеляза, че са постъпили 1224 предложения за изменения на първоначалните текстове. Таяни поясни, че при подобно количество текстове възможностите за допускане на грешки при гласуването са твърде големи.

Според годишната програма за дейността на парламентарната комисия по транспорта за 1 април няма заложено заседание. Обсъждането на текстовете на тази дата вероятно ще бъде по процедурата за извънредни случаи.

Ако парламентарната комисия успее да вземе решение по текстовете, гласуването от всички евродепутати се очаква да бъде насрочено за сесията на ЕП в Брюксел на 3-4 април. През януари транспортната комисия успя да одобри само един от трите доклада с предлаганите промени в дейността на превозвачите. /

Бойко Борисов: Много трудно, но печелим малки битки

Макар и много трудно, но продължаваме да печелим малки битки по пътя да защитим справедливостта, каза министър-председателят Бойко Борисов по повод пакета "Мобилност" в началото на правителственото заседание в сряда.

Той информира, че вчера е разговарял с много негови колеги и председатели на партии по тази тема.

Премиерът се надява, че при следващото гласуване в Европейския парламент всички български евродепутати ще гласуват по пакета "Мобилност".

"Засега успяваме, но то не е даром и е много трудно", изтъкна Борисов.

Историята на оттеглянето

Председателят на Европарламента Антонио Таяни е изтеглил от дневния ред гласуването на новите правила за превозвачите, станали популярни като пакета "Макрон”. Това съобщи по-рано в сряда българският евродепутат Петър Курумбашев.

"Снощи г-н Таяни се е възползвал от правото си като председател на ЕП да върне трите пакета на комисията по транспорт и туризъм за ново разглеждане, така че вотът за днес е отменен”, заяви Курумбашев, цитиран от „Фокус”.

Според него във вторник вечерта всички български евродепутати с изключение на Николай Бареков са изпратили имейл до Таяни, заявявайки, че случващото се с пакета "Макрон" е сккандално.

"Ние искахме да направим процедура по недопустимост по две от трите досиета поради това, че бяха с негативно становище от комисията по транспорт. Мисля, че се натрупаха много процедурни неща и г-н Таяни се съобрази с това, че да се гласува на тази сесия означава много нарушения на процедурата в парламента. В случая парламентът щеше да се сблъска с това, че самият той не спазва върховенството на закона и г-н Таяни се съобрази с тази ситуация", каза Курумбашев.

Евродепутатът нарече изтеглянето "малка победа". Според него все още има теоритична възможност транспортната комисия на парламента да гласува поправките и те да влязат в последната парламентарна сесия.

"Според мен няма технологично време оттук нататък да се връщаме в пленарна зала, но понеже са нагледах на всичко, да не казваме, че е невъзможно, но очевидно е, че преди това трябва да се гледат в комисия", каза Курумбашев.

Български протест в Страсбург

Законопроектът бе изтеглен часове преди планирания протест на български превозвачи в Страсбург в сряда. Протестът е организиран от Съюза на българските превозвачи. Очаква се към него да се присъединят неодоволни от Румъния, Полша, Литва и Словения. Съюзът на българските превозвачи е успял да наеме полет за 110 души, става ясно от съобщението им.

"Кандидатите да протестират са в пъти повече, но не успяхме за това кратко време да наемем и втори чартър“, заяви председателят на съюза Ангел Траков.

Втори протест се проведе по обед в София. Той започна от площада пред храма "Александър Невски”, мина по улица "Оборище” и стигна до сградата на Европейската комисия на ул. "Раковски”.

Контрапротест в Брюксел

Федерацията на европейските превозвачи свика днес в Брюксел шествие с искане за промяна на правилата за тяхната работа.

В проявата участват хиляди водачи, които настояват всички техни колеги да работят при равни условия на труд и почивка.

Местни медии отбелязват, че в похода са се включили граждани на Белгия, Франция, Германия, Италия, Хърватия и Румъния.

Те вчера протестираха пред Европейския парламент в Страсбург с искане да бъдат приети изготвените спорни законодателни промени.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа