Пакетни енергийни сделки с Русия са гибелни

Българското правителство да не се съгласява на пакетно разглеждане на енергийните проекти с участието на Русия и особено на евентуална сделка “газ срещу АЕЦ “Белене“, предупредиха в четвъртък председателите на Българския енергиен форум Иван Хиновски и на Балканската и Черноморска петролна и газова асоциация (БЧПГА) Валентин Кънев, коментирайки разговорите от преди ден между премиера Бойко Борисов и руския вицепремиер Виктор Зубков.

“В никакъв случай не бива да се свързва цената на газа и цялата политика по доставките на природен газ на страната с други проекти. Това би било гибелно“, заяви Хиновски пред БНТ.

“Това е непродуктивна, непазарна и много лоша практика, подобна на “газ срещу флот“ в Севастопол и в Беларус, в която имаме понижение на цената за сметка на включване в някакъв митнически съюз“, коментира от своя страна Кънев.

Според него да се договаря цена за газа според това дали ще има “Белене“ или друг проект е “много отрицателно, дори вредно“.

Това становище на енергийните експерти коренно се различава от мнението на президента Георги Първанов, който в сряда изрази задоволството си от това, че преговорите с Русия за газовите доставки и по енергийните проекта съвпадат. “Нещата вървят пакетно и би могло да се лавира така, че се извлече максимална полза за нас българите”, каза държавният глава преди ден.

Кънев обаче смята, че цените на газа трябва да се регулират от пазара, не да разчитаме само на това, че ще се договорим по-ниски цени с Русия, тъй като спотовият пазар е с по-ниски цени. В момента той е на “две или на три нива по-ниско от това, което ни се доставя по единствената тръба с Русия“, заяви експертът.

Затова, по думите му, трябва да отворим мрежата си към другите източници на доставка, за да сме по-гъвкави и независимо от обвързване на газовите цени с други неща.

И той, и Хиновски смятат, че когато “Булгаргаз“ сключи директен договор с търговската фирма на “Газпром“ - “Газпром експорт“, цените за вътрешния пазар биха паднали. Според шефа на Българския енергиен форум поевтиняването може да е в порядъка на 20 процента

Според Кънев ефектът от отпадането на посредниците ще се усети в цените в дългосрочна перспектива, отражението няма да е моментално.

Абсурдно е в “Газпром“ да не знаят структурата на българските цени, след като имат акционерно участие в “Овергаз Инк.“, коментира Хиновски. Той определи учудването на Зубков от плащаните от българите суми за газ като “кокетничене от руска страна, тип загриженост за българския потребител“.

Шефът на БЧПГА обясни също така, че цитираните от Зубков крайни цени на газа са тарифите на газоразпределителните дружества за домакинствата, а те не са представителни за газовия пазар в България, тъй като битовите потребители са консумирали между 10 и 15 на сто от газа в страната.

В същото време Кънев коментира, че по-високите продажни цени на газоразпределителните дружества са затова, че трябва да поддържат доста високи инвестиционни разходи за развитие и поддържане на мрежата. Когато се доставя до потребител с малка консумация, каквито са битовите, разходите са много по-големи, допълни той. Според него маржин от 60 долара е минимумът, за да може да съществува една газоразпределителна компания.

Кънев обаче определи като много високи цените, поддържани от “Овергаз“ на пазара и “всъщност това е една от причините да се задържа развитието на битовото потребление в България“.

В “Овергаз“ половината акционерно участие е на “Газпром“. Компанията продава на “Булгаргаз“ около 70 на сто от общите количества руско синьо гориво, след това купува от държавния обществен доставчик и доставя на 80 на сто от крайните потребители на суровината вътре в страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?