Пакистан и Турция търсят мирен изход от кризата в Йемен, Иран е поканен да помогне

Реджеп Тайип Ердоган и Наваз Шариф. Сн: Архив

Премиерът на Пакистан Наваз Шариф заяви, че неговата страна и Турция обсъждат начини за постигане на политическо решение на конфликта в Йемен и че са поканили Иран да се включи в начинанието им, предаде ДПА.

"Иран също трябва да се присъедини към дискусията и да прецени дали неговата политика е правилна", каза Шариф пред пакистанския парламент. Изявлението му беше по време на дебат за това дали Пакистан да участва в оглавяваната от Саудитска Арабия военна операция срещу шиитските бунтовници в Йемен.

Като част от инициативата на Анкара и Исламабад турският президент Реджеп Тайип Ердоган днес се срещна в Техеран с иранския президент Хасан Рохани. "Съгласихме се, че войната в Йемен трябва да спре и че трябва да помогнем за възстановяването на мира и сигурността в страната", каза Ердоган след разговорите. "Трябва в единен фронт да сложим край на убийствата и кръвопролитията", добави той.

Новината от иранската столица дойде, след като правителството в Рияд официално покани Исламабад да се включи с войници, изтребители и бойни кораби в операцията срещу йеменските бунтовници, подкрепяни вероятно от Техеран. На дебата в пакистанския парламент мнозина депутати се изказаха против намесата в Йемен. Пред депутатите Шариф каза още, че ще се свърже с ръководителите на Малайзия и Индонезия, за да търси подкрепа от мюсюлманския свят за намирането на мирен изход от кризата в Йемен.

Утре иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф ще бъде в Пакистан, като вероятно главна тема в разговорите му ще бъде Йемен. За края на седмицата Шариф и планирал посещение в Турция, съобщи ДПА.

Споделяне

Още от Свят