Пакистан издига ограда по границата с Афганистан

Пакистан издига ограда по границата с Афганистан
Пакистан съобщи, че е започнал строителство на ограда по границата с Афганистан в райони, където според Исламабад екстремисти предприемат трансгранични нападения, съобщи Асошиейтед прес.
 
Тази стъпка може да изостри напрежението в отношенията с Афганистан, който така и не прие границата от колониалната епоха, отбелязва АП, цитирана от БТА. 
 
Генерал Камар Джавед Баджва, командващ пакистанските въоръжени сили, обяви изграждането на оградата във "високорисковите зони" при днешното си посещение в погранични племенни райони. Той изтъкна, че мярката е в интерес и на двете държави.
 
Двете страни имат обща, международно призната граница от 2400 км, известна като линията на Дюранд (по името на британския дипломат Мортимър Дюранд) и очертана през 19 век, когато Великобритания владее Южна Азия.
 
Афганистанското правителство никога не е признавало тази граница, която пресича и разделя на две територията, населявана от най-голямата афганистанска етническа общност - пущуните.
 
Говорител на афганистанското вътрешно министерство каза, че властите още не са видели признаци на строителни работи по границата, но ще действат за предотвратяване на всякакви подобни проекти.
 
"Изграждането на огради или други конструкции е неприемливо за нас и няма да позволим на никого да ги извърши", заяви говорителят.
 
Пакистан и Афганистан отдавна се обвиняват взаимно, че си затварят очите за действащите през границата ислямистки екстремисти. Наскоро Пакистан затвори границата за повече от месец.
 
Ген. Баджва отбеляза, че Пакистан се опитва да разработи двустранен механизъм за гранична сигурност с Афганистан.
Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?