Пакистан издига ограда по границата си с Афганистан

Пакистан издига ограда по границата си с Афганистан

Пакистан е започнал изграждането на ограда по границата си с Афганистан с цел борба срещу екстремистките групи в региона, предаде Франс прес.

Влиятелната пакистанска армия отведе снощи група журналисти на едно от редките посещения по границата, за да им представи напредъка, постигнат от месец март, когато беше обявено изграждането на стената.

Телената ограда е висока около 3 метра и горната ѝ част е покрита с бодлива тел. В момента тя прегражда няколко части от границата между Северен и Южен Вазиристан в планинските племенни райони. Целта ѝ е да попречи на свободното преминаване на въоръжени групи като талибаните и Ал Каида между двете страни, както те правят през последните години за голямо неудоволствие на САЩ.

Издигането на стената е историческа промяна в областта на граничния контрол между двете страни, заяви високопоставен военен във форт Хамза в селището Ангур Ада в Южен Вазиристан. "До декември 2018 г. няма да остане ненаблюдаван нито сантиметър от международната граница", увери той.

"Когато приключим, ако е рекъл Аллах, ще сме сигурни в едно нещо и то е, че никой няма да може да премине", подчерта високопоставеният военен.

Пакистан планира да прегради по-голямата част от 2500-километровата граница, въпреки протестите на Кабул, че това ще раздели семейства и приятели в пущунския племенен пояс между двете страни. Пакистанската армия очаква проектът да струва около 532 милиона долара. Има и планове за изграждането на 750 контролни пункта и използването на високотехнологични системи, които да предотвратят прекосяването на границата.

Гулаб Мангал, губернатор на източната афганистанска провинция Нангархар, заяви пред Ройтерс, че стената ще доведе до засилването на омразата и недоволството между двете съседни страни и няма да е от полза за никого.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?