Пакистан мислел за нанасяне на ядрен удар по Индия през 2002 г.

Пакистан мислел за нанасяне на ядрен удар по Индия през 2002 г.

Пакистан е разглеждал възможността за нанасяне на ядрен удар по Индия през 2002 г. Това заяви днес в интервю за японския вестник "Майничи" бившият пакистански президент Первез Мушараф, предаде ТАСС. Мушараф бе държавен глава в периода 2001 г. - 2008 г.

"През 2002 г. нивото на напрежение беше толкова високо, че имаше вероятност да се пресече тази линия - линията на използване на ядрено оръжие", каза Мушараф. Той допълни, че пакистанските управляващи по онова време са прекарали няколко безсънни нощи, обмисляйки този въпрос.

В същото интервю Мушараф обаче казва, че една ядрена война би била "напълно непростима".

През май 1999 г. Индия и Пакистан влязоха във въоръжен конфликт, известен като Каргилската война. Пакистанските военни за пореден път тогава се опитаха да отвоюват Кашмир, нахлувайки в окръг Каргил на индийския щат. Те обаче понесоха поражение и този пореден неуспех в конфликта с Индия доведе до военен преврат и тогавашният главнокомандващ на въоръжените сили Первез Мушараф отстрани от поста премиера Наваз Шариф.

Поредно сериозно изостряне на отношенията имаше през 2001-2002 г. Повод за него бе нападението срещу сградата на индийския парламент от бойци от една от сепаратистките групировки, настояващи Кашмир да бъде предаден на Пакистан. В резултат на това нападение загинаха 10 души. Индийските власти обвиниха Пакистан в поддръжката на сепаратистите. Двете страни, притежаващи ядрено оръжие, извършиха мобилизация и към януари 2002 г. на пакистано-индийската граница имаше около 500 000 индийски военни и 300 000 пакистански военни. До война не се стигна, но в граничните сблъсъци тогава загинаха около 3000 военни.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?