Пакистан обеси млад мъж за убийство, признато с мъчения докато бил дете

Братът на Хусейн - Абдул Маджийд, с тялото на екзекутирания млад мъж

Млад мъж бе обесен в Пакистан, въпреки твърденията на неговите адвокати, че той е бил непълнолетен при ареста му и че от него чрез изтезания е било изтръгнато признание за убийство, предаде Ройтерс.

Шафкат Хусейн е бил обесен във вторник призори в централния затвор в Карачи, потвърди служител в затвора. На негови роднини е било разрешено да го посетят за последно снощи.

Изпълнението на присъдата на Хусейн е отлагано 4 пъти заради избухналите спорове дали може да се екзекутира лице, извършило престъпление като непълнолетно. Местни и международни правозащитници отправиха остри критики към пакистанските власти заради случая.

Пакистан наложи мораториум върху екзекуциите през 2008 г., но го отмени частично, а после и изцяло през декември м.г., след като при нападение на талибани срещу училище в град Пешавар бяха убити 150 души, повечето деца.

Оттогава, за около половин година, в страната са екзекутирани близо 200 души. Само Иран и Китай са екзекутирали повече хора, казва международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл". Проучване на Ройтерс показва, че само малка част от екзекутираните имат някаква връзка с екстремизъм. А юристите са единодушни, че правосъдната система на страната е дълбоко порочна.

Пакистанският закон не позволява екзекуции на арестувани като непълнолетни, но държавното обвинение твърди, че Хусейн бил пълнолетен и дори работел, когато бил арестуван.

Адвокатите от страна на обвиняемия твърдят, че той е бил на 17 години, когато през 2004 г.  бил арестуван и бил горен с цигари, а ноктите му изтръгвани, докато признае убийството на дете.

Семейството на Хусейн пък кязва, че той е бил на 14 години тогава, но не разполага със свидетелства за точната дата на раждане на мъжа.

Ройтерс отбелязва, че малко полицейски служители в Пакистан са обучени да провеждат разследвания и мнозина от тях често стават обект на обвинения, че измъчват заподозрените, за да изтръгнат признания. Служебните адвокати пък, назначени от съдилищата за онези, които са твърде бедни, за да си платят за добра защита, често не се явяват в съдебната зала.

"Следите от изгарянията с цигари още са на раменете му. Бил е дамгосван с нагорещено желязо по глезените. Тези белези още са там и можете да отидете и да ги видите", каза брат му Мансур пред Ройтерс в деня преди екзекуцията.

"Защо не получаваме правосъдие от правителството? Искаме справедливост. Настояваме процесът срещу брат ми да започна изцяло наново", каза сестра му Сумера Бибипрез сълзи.

Майка им заяви, че семейството е научило за смъртната присъда на Хусейн едва след края на делото. Те били твърде бедни, за да платят 30 000 рупии (около 300 долара) на частен адвокат, който да го защитава. Тя посетила сина си в затвора само веднъж пак поради липса на средства, и не могла дори да се прости с него преди екзекуцията.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?