Пакистан още не е предал на САЩ терориста от Ал Каида Халид шейх Мохамед

Пакистанският вътрешен министър опроверга днес съобщенията, че предполагаемият организатор на атентатите на 11 септември Халид шейх Мохамед е бил предаден на Съединените щати и заяви, че той е все още в Пакистан, предаде Ройтерс.

Говорител на президента Первез Мушараф също обяви, че шейх Мохамед е в Пакистан. Той е разпитван съвместно от пакистански и американски агенти и съдбата му ще зависи от резултатите от разпитите, допълни говорителят.

По-рано правителствен източник, пожелал анонимност, заяви, че шейх Мохамед е бил предаде на американските власти скоро след арестуването му в Равалпинди вчера.

Министърът на вътрешните работи Фейсал Салех Хаят опроверга това съобщение, заявявайки, че Халид шейх Мохамед е подложен на разпити от пакистанските правоохранителни органи за същността на дейността му в Пакистан и че няма да бъде предаван никому, докато те не получат информация, която да ги задоволи.

Само когато страната на Халид се обърне към нас с официално искане за екстрадирането му, тогава пакистанското правителство ще го предаде, каза вътрешният министър.

Халид шейх Мохамед е роден в Кувейт през 1965 г., но родителите му са от пакистанската провинция Балучистан, припомня Ройтерс. Той беше арестуван вчера при съвместна операция на пакистанските сили за сигурност и ФБР в Равалпинди, североизточен Пакистан заедно с други двама активисти на Ал Каида.

Според АП той е в списъка на ФБР на 100-те най-търсени лица като наградата за неговото залавяне стигна 25 милиона долара.

Халид Шейх Мохамед е роднина на Рамзи Ахмед Юсеф, който излежава доживотна присъда в САЩ заради участието си в атентата срещу Световния търговски център в Ню Йорк през 1993 г.

Американският президент коментира новината за залавянето и предаването на Халид шейх Мохамед с думите "Това е фантастично!".

Новината се посреща с радост от администрацията и заради това, че Буш напоследък е критикуван, защото се фокусирал върху Ирак и изоставил преследването на Ал Каида.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?