Пакистан прави задължително ваксинирането за всички работещи

Пакистан прави задължително ваксинирането за всички работещи

Пакистан направи днес ваксинирането срещу коронавирус задължително за всички работници и служители в държавния и частния сектор - стъпка, целяща да бъдат имунизирани 70 милиона души в страната до края на годината, предаде ДПА.

Решението е взето от Националния команден и оперативен център - органът, отговарящ за реакцията срещу пандемията в страната.

"Всички служители в държавния сектор ще трябва да бъдат ваксинирани до 30 юни", се посочва в изявление на центъра, без да се определя краен срок за частния сектор.

По-рано днес Пакистан прехвърли прага от поставени 10 милиона дози ваксини срещу коронавирус, каза министърът на финансите и ръководител на центъра Асад Умар. "Колкото повече хора ваксинираме, толкова ще сме по-защитени", каза Умар на церемония в Исламабад.

Пакистан, с население 220 милиона души, стартира ваксинационна кампания през февруари, като първоначално се изправи пред недоверие от страна на гражданите и недостатъчни доставки на ваксини, но миналия месец започна масова имунизация.

Близо 300 000 души се записват за ваксинация всеки ден, каза Умар.

Междувременно спадът на новите случаи на коронавирус окуражи властите да предприемат допълнително облекчаване на антиковидните мерки, позволявайки офисите на работят на пълен капацитет и вдигайки ежеседмичната двудневна забрана за работата на обществения транспорт, пътуващ между провинциите.

Споделяне

Още от Коронавирус

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?