Пакистан протестира пред Лондон заради рицарската титла на Салман Рушди

Официален Пакистан реагира бурно във вторник по повод на присъждането на рицарско звание на световноизвестния писател Салман Рушди, съобщиха информационните агенции. В Исламабад е бил привикан британският посланик, на който е било заявено, че присъждането на почетната титла от страна на британската кралица е проява на нечувствителност, която пречи на усилията за по-добро разбирателството между религиите, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В събота Великобритания награди автора на "Сатанински строфи" с рицарско звание по случай официалното честване на 81-ия рожден ден на кралицата.

През 1989 година иранският духовен водач аятолах Хомейни издаде фетва (религиозна смъртна присъда –б.р.) Рушди да бъде убит заради тази негова книга. Тогава аятолахът я определи като обида към исляма. Заради този призив на иранския религиозен лидер писателят бе принуден да се крие в продължение на години.

"На британския посланик бе заявено, че Салман Рушди е спорна личност, известна не толкова с литературния си принос, а по-скоро с оскърбителните си и обидни писания, които дълбоко нараняват чувствата на мюсюлманите в цял свят", заяви говорител на пакистанското външно министерство.

От своя страна британският посланик в Исламабад Робърт Бринкли изрази дълбокото безпокойство на британското правителство от изявлението на пакистански министър. В понеделник министърът по религиозните въпроси и националните малцинства Мухамад Иджаз ул Хак заяви пред местния парламент, че ако някой извърши нападение със завързана за тялото си бомба, за да защити честта на пророка Мохамед, това нападение ще е оправдано.

Цитиран от Франс прес, той казва, че присъждането на рицарско звание на Салман Рушди дава оправдание за самоубийствените атентати. Впоследствие Иджаз ул Хак оттегли думите си и обясни, че присъденото на Рушди рицарско звание ще разпали екстремистки прояви.

"Британското правителство ясно заявява, че нищо не може да оправдае самоубийствените атентати", заяви в Лондон говорител на британското външно министерство.

Споделяне

Още от Свят