Пакистанецът Садик Хан е новият кмет на Лондон

Пакистанецът Садик Хан е новият кмет на Лондон

Депутатът от опозиционната Лейбъристка партия Садик Хан е новият кмет на Лондон. Това гласят окончателните резултати от вчерашните избори в британската столица, цитирани от АФП. Така Хан се превръща в първият кмет-мюсюлманин на голяма европейска столица. 

Синът на пакистански имигранти, преместили се в Лондон малко преди раждането му през 60-те години на миналия век, е спечелил 1 310 143 гласа срещу 994 614 за основния му опонент – Зак Голдсмит от управляващата Консервативна партия на премиера Дейвид Камерън.

"Искам всеки лондончанин да се възползва от възможностите, които този град даде на мен и на моето семейство – възможности не само за оцеляване, но и за преуспяване", каза новият кмет, след като официаслно положи клетва.

"Разбира се, че съм разочарован от резултата", каза пък Голдсмит, поздравявайки Хан и пожелавайки му да развие и надгради успехите, постигнати при управлението на досегашния кмет консерватор Борис Джонсън.

През 2008 г. тогавашният премиер на лейбъристите Гордън Браун направи юриста Хан първият министър-мюсюлманин в британски кабинет, като го постави начело на транспортното министерство.

"Поздравления за Садик Кан. Нямам търпение да работим с теб, за да създадем Лондон, който е справедлив за всички", написа в Туитър лидерът на опозиционната партия Джереми Корбин.

По време на кампанията Голдсмит и Камерън неколкократно се опитаха да покажат Кан като привърженик на радикалния ислям.

„Разочарован съм, че консерваторите и Зак Голдсмит решиха да водят негативна и разделяща кампания, в която беше видимо нарастващото им отчаяние”, заяви Хан пред АФП по време на последното събитие в рамките предизборната борба – посещение на открит пазар в мултиетнически район на британската столица.

„Надявам се, ако спечеля, да съм кметът, който ще обедини града ни и общностите му отново. Аз съм лондончанин, британец, изповядвам исляма и съм горд мюсюлманин. Аз съм от азиатски произход и от пакистанско потомство. Аз съм баща, съпруг и дълго-изстрадал фен на Ливърпул. Аз съм всичко това”, заяви Хан, цитиран от АФП. 

От 2008 г. насам кмет на столицата е консерваторът Борис Джонсън, който в момента е един от основните привърженици на излизането на Великобритания от ЕС. 

Кметовете на Ню Йорк и Париж - Бил Де Бласио и Ан Идалго също приветстваха победата на Хан в Туитър. Де Бласио нарече Хан „колега-привърженик на достъпните жилища”, а Идалго заяви, че лондончани ще имат полза от „хуманитарността и прогресивността” на лейбъриста.

Споделяне

Още от Свят