Пакистанските талибани избраха за свой лидер твърдолинеен ислямист

Пакистанските талибани са избрали молла Фазлула на мястото на Хакимула Мехсуд, който бе убит миналата седмица от безпилотен самолет на САЩ, предаде Ройтерс.

Говорител на талибаните казал за агенцията по телефона от неуточнено място в съседен Афганистан, че изборът е станал на шура - заседание на старейшини от пакистанския клон на движението "Талибан". Говорителят Шахидула Шахид подчертал, че след избирането на Фазлула за лидер талибаните няма да участват в преговори с правителството в Исламабад.

Фазлула е известен със своите радикални възгледи и нежелание да води мирни преговори. Той командваше групата талибани, простреляли миналата година девойката Маляля Юзуфзай. Тя оцеля, впоследствие се възстанови и стана символ на младите пакистанки, които се стремят към образование въпреки ограниченията на шериата, налаган от талибаните. Фазлула е наричан с прозвището Молла Радио заради ръководеното от него радио, което яростно пропагандираше исляма в района на долината Суат.

През 2009 г. пакистанската армия изтласка талибаните от долината Суат, където като командир оперираше молла Фазлула. Той избяга в Афганистан и вероятно сега пребивава в провинция Нуристан.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?