Пакистанските талибани зад опита за атентат на "Таймс Скуеър”

Зад неуспешния опит за терористичен акт на "Таймс Скуеър” в Ню Йорк стоят пакистанските талибани, заяви в неделя главният прокурор на САЩ Ерик Холдер. Той обаче отбеляза, че няма основания да се предполага, че правитеството на Пакистан е било наясно с плановете за атентата.

По подозрения за извършване на деянието вече бе арестуван 30-годишен американец от пакистански произход.

Файсал Шахзад се е съгласил да сътрудничи на американските власти и вече е разказал как се се обучавал за изработването на бомбата в северо-западната пакистанска провинция Вазиристан.

"Сега ние разполагаме с доказателство за това, че зад покушението стоят талибаните и че Шахзад е работил по техни указания”, заяви Холдер.

Главният прокурор заяви още, че администрацията на празидента Барак Обама е доволна от сътрудничеството с пакистанските власти при разследването на опита за взрив на един от най-оживените площади в Ню Йорк.

Експлозията бе предотвратена в нощта на 1 срещу 2 май, като полицията отцепи региона заради подозрителен автомобил. Там бе открита и обезвредена бомба, а по горещите следи властите успяха да стигнат до Шахзад и той бе арестуван на борда на самолет, излитащ за Дубай.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?