Пакистанският съд легитимира Мушараф като президент

Пакистанският съд легитимира Мушараф като президент

Новият състав на Върховния съд на Пакистан отхвърли пет от шестте възражения, които оспорваха законността на избора на Первез Мушараф за президент на страната, предадоха световните агенции в понеделник. По думите на генералния прокурор Малик Кайюм тези жалби са били главните препятствия по пътя за утвърждаването на Мушараф като държавен глава, предаде Ройтерс. Последната жалба ще бъде разгледана в четвъртък - 22 ноември.

Предишният състав на Върховния съд отказваше да признае Мушараф за президент на Пакистан. Основната  претенция се състоеше в тълкуването, че участието му в изборите в началото на октомври е незаконно, тъй като е военнослужещ, което е забранено от пакистанската конституция.  Мушараф обеща да напусне поста си на главнокомандващ армията, веднага щом президентството му бъде обявено за законно.

Заради проблема с произнасянето на съда по законността на президентските избори, Мушараф въведе на 3 ноември извънредно положение в страната, разпусна Върховния съд и суспендира конституцията. Той обясни това свое действие с вмешателството на магистратите н политиката на страната и нарастващия ислямски екстремизъм.

Ден по-късно президентът, който дойде на власт преди осем години с военен преврат, уволни седем от 11-те съдии, които отказаха да положат клетва за вярност. Сред освободените бе и председателят на Върховния съд Ифтикар Мухамад Чаудри, който от март миналата година се бе превърнал в символ на противопоставянето на режима. Оттогава някои от уволнените съдии, сред които и Чаудри, са под домашен арест.

Въвеждането на извънредно положение в Пакистан бе последвано от масови опозиционни протести, съпътствани от мащабни арести, като дори завърналият се в страната от изгнание бивш премиер Беназир Бхуто бе поставена под домашен арест.  Тя и другият екс министър-председател Наваз Шариф като лидери на опозиционните партии се договориха да обединят усилията си и съвместно да искат оставката на Мушараф от всичките му постове.

В неделя Мушараф обяви, че парламентарните избори, които се очертаваше да бъдат отложени с година, ще се проведат на 8 януари 2008 г. той обаче не уточни дали ще бъде отменено извънредното положение, за което настоява както опозицията, така и международната общественост, начело със САЩ.

Днешното решение на Върховния съд в новия му състав от съдии, които са положили клетва при суспендирана конституция, ще задълбочи политическата криза, коментира АФП. Опозицията и международната общност подозират генерал Мушараф, че запазва в сила извънредното положение, за да спечели без проблеми предвидените за началото на януари парламентарни избори, отбелязва агенцията. Вотът обаче може да бъде бойкотиран от Бхуто и други опозиционни лидери, ако извънредното положение в страната остане.

Споделяне

Още от Свят