Пакистанският Върховен съд окончателно оправда съдена за богохулство християнка

Пакистанският Върховен съд окончателно оправда съдена за богохулство християнка

Пакистанският Върховен съд днес потвърди оправдателната присъда на християнка, прекарала години в очакване да бъде изпълнена смъртната ѝ присъда за богохулство, като отхвърли внесена от ислямисти петиция с призив за екзекуцията ѝ, предаде Ройтерс.

"По същество, тази петиция е отхвърлена", каза в съдебната зала председателят на съда Асиф Саид Хосар.

Ася Биби, селскостопанска работничка, през 2010 г. беше осъдена по обвинение, че е използвала обидни думи за исляма, след като нейни съседи, които работели с нея на полето, се възпротивили тя да пие вода от тяхна чаша, понеже не е мюсюлманка.

Осъдителната присъда на Биби беше отменена през октомври, което предизвика протести на крайно религиозни среди, призовали за екзекуцията ѝ и за това правителството да не ѝ позволява да напусне страната. Биби никога не е признавала да е извършила богохулство.

Жената прекара 8 години в затвора, а след като съдът я освободи през октомври, се укрива.

Часове преди Върховният съд да оповести решението си, Шафик Амини, и.д. председател на твърдолинейната партия Техрик-и Лабаик, която водеше протестите миналата година, отправи ново предупреждение към съда да не се произнася в полза на "богохулничката".

Делото на Биби миналата година привлече внимание по целия свят, а правозащитната организация "Амнести интернешънъл" призова да ѝ бъде позволено "да се събере със семейството си и да живее в сигурност в държава по неин избор".

"Властите трябва също така да се противопоставят и да разследват всеки опит за сплашване на Върховния съд. Техен дълг е да защитават срещу заплахи от насилие срещу религиозни малцинства или срещу живота на съдии или други правителствени представители", каза Римел Мохидин, представител на "Амнести интернешънъл" за Южна Азия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят