Пактът за стабилност в Югоизточна Европа обещава подкрепа за развитие на Косово

Пактът за стабилност в Югоизточна Европа ще помогне на Косово да стане развит европейски регион, заяви координаторът на Пакта Ерхард Бусек в Прищина, където от вчера е на двудневно посещение, предаде ТАНЮГ.

След разговори с ръководителя на мисията на ООН ЮНМИК Михаел Щайнер, с президента и премиера на Косово Ибрахим Ругова и Байрам Реджепи, Бусек каза, че Пактът, независимо от това, че още известно време няма да бъде решен окончателният статут на Косово, ще разработи няколко проекта в областта с цел да се нормализира цялостното положение в района.

Бусек добави, че Пактът се обявява за оказване на помощ на Косово и в областта на енергетиката, за свободна търговия с балканските страни, но подчерта, че Косово трябва да започне борба с организираната престъпност.

Сред една от причините за престъпността в Косово наблюдетелите изтъкват високата безработица в областта. Според данни на официалната статистика, оповестени днес от косовският министър на труда и социалните грижи Ахмет Исуфи, в Косово 57,1 процента от активното население е без работа.

Доклад на Амнести интернешънъл, оповестен днес, изтъква централният проблем на Косово - трудните взаимоотношения между етническите и религиозните общноста.

Малцинствата в Косово все още са лишени от основни права и са обект на дискриминация близо четири години след установяването на мироопазващия контингент на НАТО и мисията на ООН в страната, се посочва в доклад на правозащитната организация Амнести интернешънъл, цитиран от АП.

В доклада се отправят критики към представителите на двете международни организации в Босна заради факта, че не са взели адекватни мерки срещу системното нарушаване на правата на малцинствата.

Малцинствените групи на практика са лишени от правото на свободно придвижване и са ощетени при назначаването на работа и при получаването на медицински грижи и образование, отбелязва Амнести интернешънъл. Те не получават адекватна защита в случаи на упражнявано срещу тях физическо и психическо насилие.

Още от Балкани