Пълен блокаж по делото за екстрадиция на Цветан Василев от Сърбия

Висшият съд в Белград се обяви за некомпетентен да вземе решение по искането на българските власти

Пълен блокаж по делото за екстрадиция на Цветан Василев от Сърбия

Висшият съд в Белград се обяви за некомпетентен да вземе решение по искането на България за екстрадиция на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, съобщи сръбската агенция "Танюг", цитирайки говорител на съда. Решението може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в Белград.

Пред Mediapool адвокатът на банкера Константин Симеонов обясни, че сръбските магистрати са се мотивирали с факта, че българската прокуратура вече е внесла делото "КТБ" в българския Специализиран наказателен съд. Така Висшият съд в Белград е решил, че е некомпетентен да вземе решение по казуса, защото в Белград също има специализиран наказателен съд срещу организираната престъпност. Проблемът е, че само Висшият съд в Белград е компетентен да се произнася като първа инстанция по делата за екстрадиция. Така този казус бе сведен до абсурд.

"По делото за екстрадицията се занимава сръбските колеги, но те веднага ме информираха за решението. Това са някакви правни еквилибристики. Така делото е докарано до мъртва точка и ще започне отначало", коментира адвокат Симеонов.

България е издала заповед за арест на Василев още през 2014 година. На два пъти Висшият съд в Белград постановява изпълнението на тази заповед и два пъти апелативният съд я отменя. Дори и да беше я одобрил, последната дума има сръбският външен министър, така че решението ще бъде политическо.

В сряда сръбският външен министър Ивица Дачич коментира, че министерството му не е запознато със случая с бизнесмена Цветан Василев. "България няма нищо против това. От страна на нашето МВнР ние нямаме никакви индикации, че от България има някакви забележки. Всичко останало касае други министерства", каза Дачич на съвместна пресконференция с българския външен министър Екатерина Захариева.

Самата Захариева съобщи, че не е разговаряла с Ивица Дачич за екстрадирането на Цветан Василев и изрази надеждата, че "съдилищата в Сърбия ще дадат възможност на българското правосъдие" да приключи този случай.

Сръбският външен министър каза, че Цветан Василев никога не е бил тема на разговорите с българския министър и той не вярва България "да се разсърди на Сърбия заради този въпрос".

По-рано медиите в Сърбия писаха, че Цветан Василев е подал молба за убежище в Сърбия, но няма официално решение по нея.

Банкерът напусна България през 2014 г. още преди българските власти да издадат заповед за ареста му. Сърбия е подходящ "пристан" за него, защото там той избягва прилагането на европейската заповед за арест, която е задължителна за всички държави от ЕС.

След като Цветан Василев се предаде на сръбските власти, Висшият съд в Белград го остави на свобода срещу задължение да не напуска адреса, на който е регистриран в страната. Паспортът на банкера бе отнет и той бе принуден да се явява в полицията периодично за подпис.

Миналата седмица прокуратурата внесе в съда мегаделото "КТБ". Василев е обвинен в 146 престъпления, включително участие в организирана престъпна група.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?