Пълен хаос с данните за Covid-19 след спрените от Борисов брифинги

Разясненията за грешната статистика породиха въпроси за достоверността на данните въобще

И петъчният ден не се размина без брифинг след като страната осъмна с тотално сгрешена статистика за развитието на епидецията. На снимката: Зам.-министър Жени Начева, проф. Тодор Кантарджиев и д-р Данчо Пенчев, сн. БГНЕС

Страната осъмна с грешни и подвеждащи данни за разпространението на коронавируса, ден след като премиерът Бойко Борисов обяви край на редовните сутрешни брифинги, предавани по телевизиите. Те бяха заменени от специално създадената от "Информационно обслужване" платформа coronavirus.bg, от която обществото и медиите да се информират "свободно" и "напълно прозрачно" за актуалното развитие на епидемията.

В петък сутринта обаче почти всички ключови данни, публикувани на сайта, бяха сгрешени. Разминаване имаше както в броя на новите случаи, така и в броя на починалите и направените тестове. Отделно от това данните в системата за предходния ден се разминават и със съобщеното на вчерашния брифинг от началника на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Така в медиите се появиха абсолютно различни интерпретации на актуалната картина, които в крайна сметка се наложи да бъдат изяснявани на нов брифинг, този път в Министерството на здравеопазването.

Борисов спря брифингите с обяснението “да не се стресират хората повече“, но още в първия ден без брифинги гражданите бяха стресирани с нов гаф в потвърждение на думите на премиера, че “всеки ден създаваме проблем на хората с нещо недомислено". 

На фона на целия хаос стана ясно, че в последните два дни се отчита по-голям брой заболели – по над 30 при под 20 случая в предходните дни, като по-късно стана ясно, че това се дължи на нови огнища в Сърница и Самоков.

Тотално объркване

Данните в платформата съобщаваха за 34 нови случая на коронавирус. А всъщност новите случаи са 35. Общият брой регистрирани случаи към 5 юни са 2627, а за 4 юни 2592. Допълнително объркване създаде фактът, че на сутрешния брифинг в четвъртък ген. Мутафчийски докладва 2585 случая, а не 2592. Причината е, че впоследствие данните са били актуализирани.

Шокиращо разминаване имаше и в броя на починалите. Според coronavirus.bg за последното денонощие няма нови смъртни случаи. Данните към 5 юни обаче сочеха за 12 нови починали спрямо предния ден.  

https://www.mediapool.bg/gal/89/orig_c8c756ee88142db65d5fb09b71861687.jpg

При 147 починали към 4 юни, на 5 юни те се оказаха 159. Зам.-министър Жени Начева обясни по-късно, че става въпрос за хора, които са починали още през април месец, но данните за това са били въведени по-късно в системата. Тези смъртни случаи не са били докладвани и на брифингите на Националния оперативен щаб.

Директорът на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев каза, че 5 от тези случаи са в София и обясни разминаването с по-късно подадена информация от болниците към РЗИ. Ставало въпрос за поставени под карантина хора в болниците, които се явявали като "изписани" от там, но при последващата им проверка след изтичането на 28-дневната карантина, станало ясно, че са починали. На въпрос не поставя ли това достоверността на всички представяни до момента данни, здравните власти обясниха, че "който не работи, той не греши" и подобни обърквания стават.

Последните данни

35 са новите случаи, дали положителен резултат през последното денонощие.

2627 са потвърдените случаи на коронавирус, от които активни са 1078.

Излекувани са вече 1390 души.

Регистрираните за изминалото денонощие случаи (общо 35), са разпределени по области, както следва: Пазарджик – 16; Видин – 1; София област – 3; Пловдив – 2; Перник – 1; Сливен – 1; Монтана – 3; София – 8.

149 са пациентите в болница към 4 юни, като 8 от тях са настанени в интензивни отделения.

286 са медицинските служители, при които е констатирана коронавирусна инфекция у нас. За последното денонощие не са регистрирани нови случаи.

159 са общо починалите. Още

Начева заяви, че не става въпрос за прикриване на информация. Напротив институциите искали да осигурят максимална прозрачност и занапред грешките ще бъдат изчиствани. Тя освен това обеща по-късно МЗ да даде подробна информация за всеки от тези стари смъртни случаи в кой град и за какви пациенти става въпрос.

Начева увери, че от събота, 6 юни, данните в сайта ще са придружени и от прессъобщение с уточняваща информация и интерпретация на числата.

Кантарджиев: Правена е по 1 грешка на 10 дни

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, който е и член на щаба, каза, че грешките са незначителни и за 100 дни има разминаване с едва десетина починали, което прави по 1 грешка на 10 дни. Той коментира, че би бил по-притеснен, ако всички публикувани днес данни бяха наред.

"През април, когато една част от най-натоварените болници са влизали в системата, са правили грешка с един-два случая да не ги качат, защото са приемали друга причина за смъртта, а след изясняване на лабораторния резултат е ставало ясно, че става въпрос за коронавирус. Никакъв интерес няма МЗ, хората, които вече 3 месеца работят в тази система и всички, които си съсипахме нервите и здравето за 100 дни, нещо да лъжем дали изследванията ще са 1200 или 1250 и дали умрелите ще са с 10 повече или по-малко. Просто ако цифрите бяха абсолютно същите, аз щях да се съмнявам, че някой ги манипулира. Сега вече не се съмнявам, че се манипулират, просто пропуските и грешките се виждат", коментира Кантарджиев.

Той обясни и откъде идва разминаването в броя на тестовете за денонощието. Според сайта coronavirus.bg за денонощието са били направени само 223 теста, на истинската бройка била 1179. По думите на Кантарджиев това се дължи на факта, че информацията в сайта е към 16 ч. вчера, а по-големият брой изследвания са въведени след това.

Споделяне

Още по темата

Още от България