Пълен хаос в бюджета с парите за единния номер 112

Пълен хаос в бюджета с парите за единния номер 112

Пълен хаос с предвидените средства за единния спешен телефон 112 цари в проектобюджета за 2008 г. При обсъждане на бюджета на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) в парламентарната комисия по транспорт стана ясно, че не са предвидени пари, с които агенцията да изгради мрежовата система за свързаността на отделните центрове за спешни повиквания в страната.

Народният представител от БНС и заместник-председател на комисията Румен Ангелов поясни в четвъртък, че според Закона за електронните съобщения единствено ДАИТС има както задължение, така и право да “пипа” специализираната мрежа, защото освен с обществена информация, номер 112 ще борави и с друг тип информация.

От Министерството на финансите обявиха, че с постановление на МС в този проект е делегирана водеща роля на вицепремиера Емел Етем, която е министър на бедствията и авариите. Поради това тя ще трябва да разпредели предвидените малко под 20 млн. лв. между различните отговорни държавни структури - Министерството на държавната политика при бедствия и аварии (МДПБА), МВР, Министерството на здравеопазването и ДАИТС.

Обяснението на експертите от финансовото ведомство предизвикаха остра реакция от страна на опозицията. Според Румен Ангелов МС не може с едно постановление да подменя действащия закон.

Митко Димитров (“Атака”), който е и зам.-председател на комисията по бедствия и аварии, съобщи, че ведомството на Емел Етем възнамерява да вложи отпуснатите от правителството 19.7 млн. лв. за назначаване на 311 щатни бройки. Това е било казано пред комисията по бедствия и аварии в сряда.

Народният представител ще настоява при гласуването на бюджета в пленарна зала тези средства да се предоставят на агенцията по информационни технологии и да се запише, че те трябва да се инвестират за изграждане на мрежата на единния спешен номер.

Зам.-председателят на ДАИТС Стойчо Стойков поясни, че в бюджета на ведомството по бедствията и авариите има предвидено още едно перо за номер 112, като записаните по него средства са 14.450 млн. лв., но не е указано за какво ще се използват. Според Стойков, на друго място в бюджета на ведомството на Етем е записано, че ще се създава “единна преносна среда”, но не е уточнено кой ще я изгражда и съответно срещу каква сума.

По време на парламентарен контрол в началото на месеца, вицепремиерът Емел Етем съобщи, че са нужди 62 млн. лв. за въвеждане на единния номер в цялата страна.

Според Етем, досега са изразходвани 20 млн. лв., които са дадени на Държавната агенция за информационни технологии за изграждане на оптическа система. Такъв спешен център има в София, а следващият планиран за изграждане ще е в Монтана.

Комисията по транспорт и телекомуникации се обедини около идеята за среща през следващата седмица в тесен експертен кръг с вицепремиера Емел Етем, за да обсъдят възникналия проблем.  

България ще бъде сериозно санкционирана заради забавянето на спешния номер 112, предупреди Брюксел в средата на октомври. Председателят на парламентарната комисия Йордан Мирчев уточни, че санкцията е близо един милион евро на месец.  

България е поела ангажимент да изгради такава мрежа за спешни повиквания с единен номер в глава 19 “Телекомуникации и информационни технологии” от Договора за присъединяване. Целта е номерът да поеме всички обаждания към полиция, пожарна, неотложна медицинска помощ и известия за различни други произшествия и аварии.

За целта обаче ще трябва да се назначат между 300 и 400 служители, към които изискването е да владеят два чужди езика, уточниха специалистите. Министърът на транспорта Петър Мутафчиев каза, че е коментирана възможността това да са служители и на Български пощи, но според него ще е изключително трудно в системата на пощите да се намерят толкова служители, които да владеят по два чужди езика.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България