Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Пълен напред за АЕЦ "Белене" бе обявен от Сочи

До дни ще са готови вариантите, за участие е поканена френската "Фраматом", изключва се инсталиране на оборудването в Козлодуй

36 коментара
Представителят на "Росатом" Вадим Титов развежда Петкова из изложението, сн. Министерство на енергетиката

Пълен напред по възобновяването на строежа на АЕЦ "Белене" чрез внасяне до дни в парламента на варианти за реализацията на оборудването, покана към френската ядрена компания "Фраматом" да участва в проекта и готовност да се обяви процедура за стратегически инвеститор до края на годината обяви енергийният министър Теменужка Петкова в понеделник.

Това стана от Сочи, където министърката участва в десетото издание на международното изложение "Атомекспо", организирано от руската ядрена корпорация "Росатом". То събира световния ядрен бизнес и ще продължи до 16 юни.

До дни ще е готов възложеният от парламента на енергийния министър доклад с варианти за оползотворяване на оборудването за спряната АЕЦ "Белене". Документът ще бъде внесен в парламента, от който в същото време се очаква да вземе решение за размразяване на ядрения строеж и даване мандат на правителството да обяви до края на годината процедура за приватизация на проекта или привличане на стратегически инвеститор, стана ясно от думите на Петкова.

"Фраматом" проявила интерес към проекта

В Сочи тя е поканила за участие в бъдещия търг за "Белене" френската компания "Фраматом“, в която в началото на 2018 г. "Арева" отдели ядрения си бизнес. Президентът ѝ Бернар Фонтана обявил, че компанията му проявява интерес и следи развитието на проекта. "Това е добра възможност да засилим сътрудничеството си с друга европейска държава“, подчертал Фонтана, цитиран от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Визитата на Петкова в Русия идва дни, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството ще вземе решение, с което да поиска от парламента размразяване на строежа на АЕЦ "Белене" и мандат за реализацията на вече платеното оборудване. В петък пък представители на Китайската държавна ядрена корпорация CNNC обявиха за пореден път готовността си да участват в търг за ядрения проект. Не е ясно дали правителственото искане за възобновяване на АЕЦ "Белене" ще бъде одобрено в сряда или през следващата седмица, но нагласите са да не бъде бавено.

Ако Народното събрание даде мандат, процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене“ може да стартира до края на годината, каза Петкова, цитирана от пресцентъра си. Тя отново заяви, че стремежът на правителството е да реализира по възможно най-добрия начин активите по проекта. В него вече са вложени 3 млрд. лв. – средства на българските данъкоплатци, платено е и е доставено оборудване, проектът е нотифициран от Европейската комисия, а площадката е лицензирана, припомня енергийният министър.

По думите ѝ това дава предимство за реализация на проекта в сравнение с други подобни проекти в региона. Тя не пропусна да отбележи отново, че целта е това да стане на пазарен принцип, без предоставяне на държавни гаранции и без договори за дългосрочно изкупуване на произведената енергия. Правителството се стреми да използва всички предимства по проекта, така че да намери стратегически инвеститор с цел максимална защита на националните интереси, декларира още Петкова.

НЕК остава без 1.3 млрд. активи, ако оборудването отиде в Козлодуй

"Единственият вариант НЕК, БЕХ и българската държава да възстановят всички средства, които са инвестирани до момента, е реализация на този проект. Ако се върви към някой от другите варианти за реализиране на оборудването – да не е площадката на АЕЦ "Белене“, това означава, че трябва да се отпишат автоматично от активите на НЕК близо 1.3 млрд. лв., които представляват изградената инфраструктура, това не е най-доброто икономическо решение", посочи енергийният министър, цитирана от изданието publics.bg .
 
По думите ѝ сред разглежданите варианти във възложения ѝ от парламента доклад е и изграждане на АЕЦ "Белене“ по финансовия модел на унгарската АЕЦ "Пакш 2", за която Русия отпуска по-голямата част от финансирането с одобрението на Брюксел. Заемът след това ще се връща от дейността на централата. В този модел обаче имало параметри, които се разминават с българската визия да няма държавна гаранция и договори за изкупуване на тока.

"Аз мисля, че по-добрият вариант е да се опитаме да реализираме проекта в тези рамки, които правителството е задало още преди 2 г., когато излезе решението на международния арбитражен съд и когато за всички нас беше важно, че трябва да се търси решение за оползотворяване на оборудването“, коментира Петкова.
 
Тя потвърди интереса на китайската CNNC и готовността ѝ да участва в проекта при поставените от правителството условия.

Хиновски: Китайците искат да заменят руските реактори със свои

По-рано през деня председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски каза пред бТВ, че по негова информация китайците искат да участват в проекта със своя технология.

"По моя информация китайците планират експанзия за износ на електроенергия към страните от ЕС. И те се базират на техни реактори, които са доста по-евтини като инвестиция, отколкото са руските. Доколкото разбрах, те ще изкупят нашето оборудване, но ще построят тук 2 или 4 реактора по тяхна технология”, каза той. Според него това може да поевтини проекта.

От кабинета на вицепремиера Томислав Дончев, който преди ден бе домакин на срещата със CNNC, отрекоха пред Mediapool да е обсъждан подобен вариант.

Според Хиновски китайският интерес "внася сериозен смут в нашите ядрени редици, в лобистите, защото изведнъж се явява несистемен играч". "За пръв път в ядрената енергетика на България се появява инвеститор, с когото никой не е правил уговорки, не е стъпвал на нашия пазар, няма връзки с никой от нашите политици. Това ще бъде предизвикателство и очаквам скандали”, прогнозира председателят на Българския енергиен и минен форум.

Според него CNNC няма връзка с руските компании, а по-скоро ще се базира изцяло на свой опит и финансиране и няма да търси местни лобита за една или друга инженерна услуга.

"Мисля, че няма да има конкурс. Винаги с "Белене” нещата са решавани с преки преговори”, очаква Иван Хиновски.

Ядреният ток двойно по-скъп от ВЕИ

В темата от София се включи и председателят на енергийния регулатор Иван Иванов, който посочи пред журналисти,че цената  на тока от АЕЦ "Белене" ще е около 8 евроцента за киловатчас, което е двойно повече от  електроенергията, произвеждана от възобновяеми енергийни източници в САЩ. Производството на 1 киловатчас енергия от фотоволтаичните централи в САЩ струва 5 американски цента, а при вятърните централи цената е 4 американски цента, даде пример той. В същото време токът от ВЕИ постоянно намаляна, а на ядрения ток цената се увеличава постепенно.

Петкова: Няма проблем,  ще вървим напред с "Росатом"

Петкова обясни в Сочи, че "Росатом" със сигурност ще участва като строител, тъй като проектът АЕЦ "Белене" е по нейна технология. Без съдействието им няма как да вървим напред. Ние имаме едно прекрасно сътрудничество с "Росатом“. Няма да има никакъв проблем, ще вървим напред“, заяви Петкова.
 
Тя обясни, че държавата ще участва в проекта чрез апортна вноска на площадката, оборудването и лицензите.

Очевидно намеренията са за бързо отпушване на проекта, макар и Петкова, и председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев да посочват като ключово получаването на мандат от парламента. Такъв лесно ще бъде получен. ВМРО побърза в понеделник да обяви подкрепата си за възобновяване на ядрения строеж. БСП отдавна е нетърпелива да се размрази проектът, а ако ГЕРБ е взела политическото решение за това, изразеното преди ден несъгласие от страна на ДПС няма да спре задействането на машината за АЕЦ "Белене".

Тезата на Делян Добрев отдавна е, че единственият начин да се провери дали проектът е жизнеспособен и привлича частен интерес е обявяването на някаква процедура за избор на стратегически партньор.

Макар Петкова да изключва варианта оборудването за "Белене" да се инсталира в АЕЦ "Козлодуй", Хиновски смята, че това е много добро решение за реализацията на оборудването, тъй като до 2030-2035 г. "българската енергетика няма нужда от никакво ново "Белене”.

"Атомният Давос" отчете 55 нови реактора за пет години

В започналия "Атомекспо" участват около 3000 представители на 70 страни. Форумът бе определен от генералния директор на "Росатом“ Алексей Лихачов като "Атомен Давос“, предаде БГНЕС.

"Днес за решението на ключовите задачи на ядрената енергетика – осигуряването на енергийна сигурност, стабилност на доставките и екологичност – особена важност придобива глобалното партньорство и иновации. Ние сме убедени, че движението напред към по-нататъшно развитие на мирната ядрена енергетика, към зеления енергиен баланс е възможно само с обединени усилия“, каза Лихачов.

Генералният директор на Световната ядрена асоциация Агнета Ризинг отбеляза при откриването, че за 5 години в света към мрежата са свързани 55 атомни реактора в 12 държави, като са били използвани 19 различни ядрени технологии. Тя посочи като цел на ядрения бизнес до 2050 г. 25% от генерираната в света енергия да идва от АЕЦ.

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Юкия Амано отбеляза, че без развитието на атомната енергия е трудно да се постигнат целите по намаляване на въглеродните емисии и преодоляване на климатичните промени.

Сред участниците във форума са изпълнителният вицепрезидент на японския ядрен оператор ТЕПКО Нахиро Масуда, финансовият директор на Индийската корпорация за ядрена енергия Руби Ширвастава, представители на редица европейски ядрени централи, включително и на АЕЦ "Козлодуй".

Ключови думи

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

36 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Лизи Гугуткова
  #36

  България не е в състояние да осигури сертифицирането на ядрения реактор на CNNC в ЕС по сделката в Белене Bulgaria is unable to secure the certification of CNNC's nuclear reactor in the EU in the Belene deal Ilian vassilev

 2. Коментарът е изтрит в 12:47 на 15 май 2018 от автора.
  #35
 3. Bлaдo
  #34

  "китайците" са най-"умният" трик, който боковото проруско правитЭЭлство е успяло да измисли, за да даде бЭлЭне все пак на русняците, заобикаляйки санкциите ;-) Толкова му е на бОко "европейското" в мисленето - 'как да ги преметна и после пак да си подгъ3вам на русиъ...' ... е как да го пуснеш такова (бОко и бОковата България) в Шенген... или в Еврозоната..., или в САЩ без виза... - търпят го със запушен нос, ама всяко търпение си има граници - накрая ще ни спретнат един Балкански ЕС и ще ни гледат сеира като в резерват...

 4. В и К
  #33
 5. Vidco91
  #32

  Иска ми се да вярвам, че Европа няма да допусне на своя територия една атомна бомба със закъснител, контролирана от мафията.

 6. Ами ще сваляте правитлества бе! ВЕИ-грабежът и американските офшорни марици са застрашени! Това е УЗАКОНЕН грабеж за милиарди! Той е застрашен от Белене! Лесните пари трябва да се бранят, дори с цената на майдани!

 7. HBK
  #30

  Забравих да вдигна палец нагоре за "Ощавен маркиз". Макар и малко грубовато, но напълно вярно. Явно е че човекът е бил "щавен" и му е накипяло. Явно от кого. Напълно се присъединявам към призива му. Отрочетата на бащите каскетлии трябва да срещнат много ясен, много категоричен и много болезнен отпор от всички, които се считат Българи и се надяват да излезлят от тази тежка кармичан зависимост от всичко, което идва от северно-черноморските територии.

 8. HBK
  #29

  Напълно съм съгласне с преобладаващото мнение на Форумците, че:
  1. Отмяната на Мораториума е НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО. Защото: освен, че нямаме нужда от втора атомна, този проект ни връща под зависимостта на болшевишките завоеватели, не само политическа, но и финансово-икономическа. Ние сме обречени на болшевизма (който няма нищо общо с комунизма).
  2. "Консултациите" за руското участие в "Българския" проект са извършени тихо и подмолно от послушната (и глуповата) "емисарка Теменужка. Този " ... нужник"

 9. Нещо не се връзва. Покана към френската ядрена компания "Фраматом" да участва в проекта. Китайците искат да участват в проекта със своя технология. Но няма проблем, ще вървим напред с "Росатом" !?!? Енергийна стратегия по мутро-милиционерски. За пореден път да благодарим на мъдрите български гласоподаватели.

 10. stefanmg
  #27

  Затова Бойко я остави, за да свърши черната работа... А мутрата ще забие последния пирон в ковчега на държавата преди да отиде в политическото небитие..братушките го държат яко или има да връща много пари...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.