Пълен политически консенсус срещу европейска проверка на наследството на Георги Колев във ВАС

Цецка Цачева, сн. БГНЕС

Мнозинстовото в Народното събрание е против извършването на независим функционален анализ на административното правораздаване от Службата за структурни реформи на Европейската комисия. Това се разбра в сряда по време на заседание на правната комисия в парламента, която проведе редовно изслушване на правосъдния министър Цецка Цачева.

В началото на годината българското правителство отправи искане до Брюксел за извършване на независим европейски одит на административното правораздаване (включително на Върховния административен съд), наказателното правораздаване и съдебния инспекторат към ВСС. Малко по-късно се оказа, че ЕК е приела частично това искане, като отказва да провери наказателните съдилища.

Така на преден план излезе мониторингът на наследството на близкия до ГЕРБ съдия Георги Колев, който през последните 7 години оглавяваше ВАС.

По време на заседанието на комисията въпросът за проверката бе поставен на Цачева от Пенчо Милков (БСП). След кратка ретроспекция тя обясни, че правителството държи на първоначалните си искания, включително да се провери работата на наказателните съдилища. Официален отговор защо се е наложила промяната, от ЕК не е бил даден.

„Неформалният отговор е, че е много скъпо да се прави анализ на цялото наказателно производство“, обясни Цачева.

Цялата дандания най-вероятно е свързана с нерешените проблеми във ВАС по време на мандата на Георги Колев. Единият проблем е случайното разпределение на делата в съда, тъй като компютърната система посочва на произволен принцип само един от няколкото съдии в съставите, които се произнасят по делата. Останалите се посочват от началниците.

Вторият проблем е бързината на произнасяне по някои дела и твърде съмнителното забавяне по други.

Третият проблем във ВАС са множеството роднински назначения.

През миналата година разследване на Mediapool показа как ръководството на ВАС успява да наложи волята си над административните съдии при избора на членове на ВСС.

Решението на Брюксел да се направи изолирана проверка само на административните съдилища очаквано срещна съпротивата на магистратите от този съд. На 26 април пленумът на ВАС поиска правителството да оттегли настояването си пред ЕК за извършване на професионален анализ. Единият от аргументите на съдиите бе, че структурна реформа в тази система не е необходима.

По ирония само преди пет месеца ГЕРБ инициира значителни структурни реформи в админастративното правораздаване, като предложи създаване на изцяло нов Централен административен съд. Идеята бе на ръководството на ВАС.

Пред заплахата от проверка от Брюксел обаче се създаде мигновен политически консенсус срещу независимия одит на ВАС.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов обясни, че в НС може да се постигне рядък политически консенсус между БСП и ГЕРБ срещу намесата на Брюксел.

Смятаме, че този подход (проверката само на ВАС – бел. ред.) е неравнопоставен. Българският парламент трябва да бъде гарант за равнопоставеността на различните сектори в системата. Повечето препоръки в докладите на ЕК касаят наказателното производство и така този анализ на наказателните съдилища е стратегически по-важен за нас от анализа на административното производство“, каза Кирилов.

Той припомни, че парламентът може да задължи министри да защитават определена позиция пред ЕК по повод функционалните анализи. И допълни, че ГЕРБ протяга ръка към БСП за намиране на консенсус, включително за оттегляне на българското искане за нови европейски одити на съдебната система.

Защо се прави точно сега, след като Брюксел твърди, че е скъпа процедура. Вероятно и проверката на административното правораздаване е скъпа“, каза Кирилов.

През 2016 година същата служба на ЕК извърши независима проверка на българската прокуратура и отправи редица препоръки, от които лъснаха част от проблемите на държавното обвинение. И досега голяма част от предложенията на европейските прокурори в техния одит не са изпълнени.

Споделяне

Още по темата

Още от България