Пълен провал на матурата по география, 25% двойки и тройки по български

Пълен провал на матурата по география, 25% двойки и тройки по български

Около 25% от оценките на матурата по български език и литература и 70% от бележките на матурата по география са двойки и тройки, сочат резултатите от държавните зрелостни изпити. Те бяха представени от Министерството на образованието, младежта и науката в петък.

Географията е предметът, по който зрелостниците са се представили най-зле, тъй като 36 процента от оценките на явилите се общо 33 845 зрелостници са двойки, а други 36% са тройки.

Според зам.-министъра на образованието Милка Коджабашиева масовият провал на изпита по география се дължи на това, че на този изпит младежите се явяват неподготвени, смятайки, че е лесен и могат да го изкарат от обща култура.

Училища с най-високи резултати на изпита по БЕЛ

Американския колеж

Испанската гимназия

91-ва Немска езикова гимназия

Националната гимназия за древни езици и култура

73-то СОУ – София

Италианският лицей в Горна Баня

Първа английска гимназия в София

Езиковата гимназия в Пловдив

Зрелостниците са били затруднени от въпроси като например откъде минава магистрала “Тракия“, където грешните отговори при дадени четири възможни отговора са една пета. Една четвърт са грешните отговори при въпрос за това на кои градове старите имена са Одесос, Месемврия и Аполония, отново при избор от няколко варианта.

Учениците са били затруднени и от отворени въпроси като например да посочат градовете, които се намират на определена река на територията на България. Близо 80% от зрелостниците имат под пет точки от възможни 35 на текста по география, а 45% имат под пет точки от 15 възможни за обекти на картата на България.

На матурата по български език и литература (БЕЛ) прави впечатление резкият спад на верните отговори в теста на въпросите за правописа. През миналата година вярно отговорите зрелостници са били 75.5%, докато тази година те са 61.8%. Според експертите на МОМН отговорите на тези въпроси в теста не говорят директно за това какъв е правописът на зрелостниците, въпреки че грешните отговори би трябвало да означават, че младежите изписват и в текстовете думите по грешния начин. Спад с десет процента спрямо миналата година има при въпросите за нормите на граматиката и лексиката.

Тази година двойките на матурата по български език са близо пет на сто, а тройките близо 20 на сто. За сметка на това пълните шестици са малко над един процент, а оценките между 5.50 и 5.99 са 15.3%.

Процентът на двойките и тройките е почти същия както и миналата година, но през 2008 година той е бил под 20 на сто. Като цяло обаче средният успех на матурата по български език е малко по-висок през тази година – 4.31 при 4.28 миналата година.

Експертите на МОМН отдават по-слабите резултати по география и български език и литература на това, че вече има натрупване на младежи, които не са издържали изпитите през предходни години.

Коджабашиева коментира, че анализът на резултатите ще бъде взет предвид при промяната на учебното съдържание. “Вече има резултати от външното оценяване в четвърти, пети, шести, а тази година и в седми клас, така че ще можем да видим къде започват пропуските. Резултатите досега сочат, че в четвърти и пети клас децата се представят много добре“, заяви тя.

Скъсаните на тазгодишните матури са 12.63%, младежите с отлични оценки – 15.73%.

Има повишение в резултатите по математика, физика, химия и философия. Момичетата са се представили по-добре от момчетата по хуманитарните дисциплини.

Анализът по градове показва, че най-високи резултати са постигнати в София, Варна, Кърджали, Ямбол, а най-ниски в Разград и Търговище. Професионалните гимназии, предимно в малки населени места са с най-лоши резултати на матурите.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?